Predstavljeni zbornici Andrićevog instituta

Srna
Predstavljeni zbornici Andrićevog instituta

Andrićgrad - U Andrićevom institutu danas su predstavljeni zbornici Instituta u okviru Prvog sajma knjiga u Andrićgradu.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da Institut teži da radi vrlo predano i savjesno na razvijanju kulture, obrazovanja i nauke.


Ona je podsjetila da Andrićev institut radi u okviru više odjeljenja, a to su Odjeljenja za književnost, orijentalistiku, istoriju, film i politiku.

"Neka od odelenja imaju zavidnu izdavačku delatnost, brojne konferencije, naučne skupove i seminare koje organizuju za nastavnike, saradnike, ali i za studente", dodala je Vraneš.

Ona je istakla da u svemu ovome imaju veliku podršku direktora Andrićevog instituta Emira Kusturice.

Vraneš podsjeća da je Odjeljenje za književnost do sada organizovalo više naučnih skupova, pripremajući svaki put zbornik rezimea i nakon toga zbornik radova, a objavljuju i druge edicije.

Profesor sa Univerziteta u Beogradu Jovan Delić rekao je da mu je izuzetna čast da promoviše zbornike "Prvi svjetski rat i književnost" i "Branko Ćopić", koji su rezultati naučnih skupova koji se organizuju na ovom institutu.

On je naglasio da je rat snažno uticao na književnost u svijetu, posebno na Srbe i srpsku književnost, a žrtve rata bili su veliki pisci i pjesnici i tako je došlo do prekida jednog velikog književnog procvata.

Delić je rekao da je Institut objavio "Krfski zabavnik" u kome se nalazi svjedočanstvo o ratnoj književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana