Predstavljena replika rukopisa Dušanovog Zakonika

Srna
Predstavljena replika rukopisa Dušanovog Zakonika

Banjaluka - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" predstavilo je večeras u Banjaluci fototipsko izdanje replike atonskog i hilandarskog rukopisa Zakonika cara Dušana iz 14. vijeka, koje je izdalo bratstvo ovog manastira i Srpsko pravoslavno udruženje "Sveti Sava" iz Novog Sada.


Replika se sastoji iz drvene kutije, teksta Zakonika ukoričenog u kožni povez i optočenog kovanim gvožđem i prevoda na savremeni srpski jezik i pet svjetskih jezika - engleski, ruski, njemački, francuski i grčki.

Povjerenik "Prosvjete" za Mađarsku Milan Kićevac rekao je da je ideja bila da se jedno od velikih srpskih znamenja približi običnom čovjeku, ali i da se pomogne obnova manastira Hilandar, s obzirom da će sav prihod od prodaje biti namijenjen za tu svrhu.

On je dodao da je izrada replike trajala duže od dvije godine, uz blagoslov igumana Carske lavre Metodija, a može da se kupi posredstvom Udruženja "Sveti Sava" u Novom Sadu, a uskoro i u prostorijama banjalučke "Prosvjete".

"Replika obuhvata sve članove zakonika, kratak istorijat, ilustracije i prevod, a svaki prevod pokušali smo da ostvarimo na savremene jezike, kako bi bio u duhu vremena u kojem živimo", rekao je Kićevac.

On je precizirao da su sudije tog vremena, zbog veličine Zakonika, bile primorane da ga nose u kutijama, zbog čega je sadrži i replika.

Svi primjerci replike, kojih je sačinjeno 400, su numerisani i ručno izrađeni, a cijena je 390 evra.

Primjerci Zakonika nalaze se i kod mnogih svjetskih državnika, između ostalog, i američkog predsjednika i njemačke kancelarke.

Replika Zakonika predstavljena je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, a sutra će biti predstavljena i na Pravnom fakultetu banjalučkog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana