Представљена монографија “Каран” у Новом Граду

Данко Кузмановић
Представљена монографија “Каран” у Новом Граду

Нови Град - У згради општине у Новом Граду представљена је монографија академског сликара Младена Карана под називом “Каран”.

Каран је монографију сачинио од својих стихова, по којима је такође познат, као и од размишљања о разним темама, да би све то поткријепио мислима значајних филозофа и књижевника. У монографији се, такође, налазе и портрети личности које су утицале на његов живот.

Објављена је у издању штампарије “Атлантик ББ” из Бањалуке, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Нови Град.

Књижевник и пријатељ Младена Карана Енес Кишевић је рекао да су на Карановим дјелима доминантне ахроматске боје - црна и сива и да то није случајно.

- Младен у себи носи гњев свијета који није отишао у мржњу, него у љепоту - казао је Кишевић, те је додао да умјетник треба да чини добра дјела и док је жив и кад више није жив, те да се и умјетност и љубав рађају из љубави, а не из мржње.

Према Кишевићевим ријечима, Каран је упио све искуство у сликарству од Египта и Грчке до данас, али не припада ниједном правцу, није стилиста.

Младен Каран ни дан-данас себе не сматра умјетником, нити се представља као академски сликар, јер сматра да етикетирање и титуларизација нису добри.

- Најгоре је кренути путем уздизања изнад других, јер без других људи ни ми сами не постојимо - рекао је Каран.

Каран, иначе, живи и ради у Фиренци, али увијек истиче да није отишао из Поткозарја, у којем више не живи, те да књиге не продаје, већ поклања.

У монографији је, између осталог, простор посветио и пријатељу, позоришном и филмском глумцу и режисеру родом из ове општине Мустафи Надаревићу.

Промоцији монографије присуствовали су и графички уредник Драгана Лукић, студент Академије уметности у Београду и Дивна Шиматовић, професор Академије за умјетност и културу у Осијеку, која је на гитари извела дјела класичне музике.

Монографија “Каран” представљена је 27. октобра и на Сајму књига у Београду, на штанду издања из Републике Српске.

Младен Каран рођен је у Жуљевици код Новог Града, студирао је у Загребу, а од 1992. године живи и ради у Фиренци.

Фиренца

Младен Каран је у Фиренци имао отворени студио шест година. Фиренца је прије неколико година проглашена “најтуристичкијим” градом на свијету. Кроз Фиренцу годишње прође 20 милиона туриста.

- Сви ти људи долазе у град не због мира, не због планина, не због скијања, него због културне баштине. Тамо иза мене не стоји никаква институција, никакве родбинске везе, колико радим, толико и имам. Колико својим радом успијете да покажете да припадате једној структури која ову цивилизацију носи на својим леђима да би је хуманизовала, толико ћете бити и уважени и толико ћете имати утицаја - казао је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана