Представљена издања Матичне библиотеке Источно Сарајево

Срна
Представљена издања Матичне библиотеке Источно Сарајево

Београд - На Међународном сајму књига у Београду данас су представљена два издања Матичне библиотеке Источно Сарајево - "Сјећање на људе и догађаје" Павла Калуђерчића и "Јени Лигтенберг: ратни дневник Пале 1993- 1995" аутора Мирка Шошића.

Представљајући роман "Сјећање на људе и догађаје", рецензент Вук Крњевић оцијенио је да је ријеч о сјајној докуметованој грађи, која свједочи да је Сарајево до деведесетих година прошлог вијека било мултинационални, мултикултурални и град без предрасуда.


Аутор Павле Калуђерчић рекао је да је овом књигом одужио дуг према своме дједу Стеви, који је дошавши у Сарајево из Сомбора активно учествовао у животу тамошње српске заједнице, а данас његово име, осим породици, никоме ништа не значи.

"Мој дјед Стево био је оснивач жБосанске вилеж, један од оснивача жПросвјетеж и жСлогеж, оснивач Музеја Српске православне цркве и посланик. Нико то данас не помиње и не зна. Да њега и то вријеме не би заувијек прекрила прашина, ја сам постао писац и отео то некадашње Сарајево од заборава", рекао је Калуђерчић.

Аутор романа "Јени Лигтенберг: ратни дневник Пале 1993- 1995", академик Мирко Шошић рекао је да је радећи на овом роману и читајући ратни дневник холандске хуманитарке, која је три ратне године провела са Србима на Палама, још једном добио лекцију о патриотизму и хуманости.

Он је подсјетио да је Јени на Пале дошла на три недјеље, а остала три године и да је, живећи са Србима, у својим забиљешкама дала сјајну квалификацију њиховог менталитета и карактера.

Шошић је истакао да је у контакту са породицом Лигтенбергове и да они знају да је књига писана на основу њеног ратног дневника, али да Јени, која болује од Алцхајмерове болести, тога није свјесна.

"Они који су имали прилику да је сретну никада неће заборавити несебичну жртву ове дивне жене", рекао је Шошић.

Драган Калинић, који је као тадашњи министар здравља Републике Српске потписао дозволу да Јени дође на Пале, каже да је читајући њене забиљешке спознао да она није била само обична апотекарка и хуманитарац, већ сјајан аналитичар и особа која је располагала са информацијама о догађајима који су обиљежили рат у БиХ.

"Занимљиво је гледати како Јени из перспективе апотекарке види догађаје какви су жМаркалеж, жСребреницаж, жпад Крајинеж. Она је очигледно имала добре информације и њени мемоари и ова књига представљају сјајан документ у одбрани истине о Србима и као такви би били сјајан филм и изазов за режисере", сматра Калинић.

Историчар Драган Давидовић рекао је да је књига академика Шошића првокласан извор и документ и да би на основу ње могао да буде снимљен сјајан документарни филм.

"Јени је 15 дана прије догађаја у Сребреници 1995. године написала да се спрема једна велика драма. Она је предвидјела и јачање исламског фундаментализма након рата. У књизи није било редиговања и исправки оргиналних забиљешки", каже Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана