Представљена издања Андрићевог института

Срна
Представљена издања Андрићевог института

Вишеград - На Другом сајму књига у Андрићграду представљена су издања Андрићевог института.

Руководилац Одјељења за књижевност у Андрићевом институту Александра Вранеш рекла је синоћ да су сви захвални Емиру Кустурици на задужбинарству у институцији коју је створио.

Она је навела да бројни сарадници, истраживачи, наставници и студенти раде у оквиру свих одјељења у Андрићевом институту.

"Успешно организујемо Међународне конференције, летње школе за студенте, семинаре за наставнике и библиотекаре, развијамо сајт Андрићевог института, уређујемо електронски часопис 'Искра', учесници смо бројних промоција и богати смо издавачком делатношћу", рекла је Вранешева.

Она је истакла да се Андрићев институт може похвалити и фототипским издањима часописа "Идеја" Милоша Црњанског.

"Редовно издајемо часопис 'Лик' који је лице савремених теоретских, историјских и примењених истраживања о литератури и култури, основан са жељом да пружа панорамски поглед на књижевне и културне појаве различитих народа. Зборник радова 'Железница, књижевност и филм' је зборник научних радова, након научне конфернције коју смо имали претходне године", навела је Вранешева.

Она је споменула и књигу Саше Кнежевића у едицији посебних издања која говори о Петру Петровићу Његошу, Иви Андрићу, Бранку Ћопићу.

"Покренули смо и едицију жПисци 20. векаж чији је уредник Слободан Грубачић и која српску књижевност поставља у контекст светске књижевности", додала је Вранешева.

Руководилац Одјељења за оријенталистику Љиљана Марковић рекла је да су промовисане и књиге Међународног и свјетског скупа о настави јапанског језика.

"Ове две прелепе књиге су графички изузетно опремљене и представљају велики подстрек јапанолозима", истакла је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана