Predstavljena dva izdanja Muzeja Republike Srpske

Srna
Predstavljena dva izdanja Muzeja Republike Srpske

Beograd - Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu večeras su predstavljena dva izdanja Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke - "Antička zbirka Muzeja Republike Srpske 2" i "Ustaška propaganda 1941 - 1945".

Riječ je o važnim svjedočanstvima o prisustvu života na području današnje Republike Srpske od najdavnijih vremena, kao i o događajima koji su obilježili 20. vijek na području Krajine.


Autor "Antičke zbirke Muzeja Republike Srpske 2" Milka Đukić rekla da je ova zbirka važna za sve one koji se bave antičkim nasljeđem u Srpskoj i da je u njoj obrađeno 115 predmeta, koje su prethodno konzervirali stručnjaci iz Banjaluke i Beograda.

Ona kaže da je izrada kataloga, koji je izuzetno kvalitetno tehnički opremljen, trajalo tri godine, te da će svi predstavljeni predmeti postati dio stalne muzejske postavke.

Đukićeva je naglasila da se u depoima Muzeja Republike Srpske nalazi još 6.500 predmeta koje treba konzervirati i predstaviti javnosti, kao i da u Srpskoj postoji niz lokaliteta koje treba istražiti, ali da za to nedostaje sredstava.

Ona je najavila da će izdanje Muzeja Republike Srpske "Ustaška propaganda 1941-1945", koji je večeras predstavljeno na Sajmu knjiga u Beogradu, biti promosivano u Banjaluci 26. oktobra.

Đukićeva kaže da su se propagandni materijali, koji su obrađeni u tom izdanju, nalazili u arhivu Muzeja, a da su prikupljani na području Banjaluke i Krajine tokom 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana