Predstavljena Spomenica o profesoru Predragu Gugi Lazareviću

Srna
Predstavljena Spomenica o profesoru Predragu Gugi Lazareviću

Banjaluka - U Banjaluci je večeras predstavljena Spomenica o profesoru Predragu Gugi Lazareviću koja sadrži detalje o bogatoj karijeri i radu ovog profesora.

Priređivač Spomenice Duško Pevulja rekao je da je Lazarević nesvakidašnja i stvaralački bogata ličnost, raznovrsnih interesovanja.


„Prvi dio knjige posvećen je Lazarevićevom stvaralačkom opusu - njegovim knjigama, radovima i naučnim i stručnim preokupacijama, zatim slijedi dio u kojem se nalaze tri reprezentativne naučne rasprave profesora, te poglavlje u kojem o Lazareviću govore njegovi prijatelji i saradnici“, rekao je Pevulja novinarima.

On je dodao da knjiga sadrži i detaljnu bibliografiju Lazarevićevih radova, kao i njegove fotografije i da će biti osnov, ali i poziv onima koji budu proučavali njegovo djelo.

„Ova spomenica postići će svoj cilj ako uspije da izazove istraživače da se bave izuzetnim djelom profesora Lazarevića“, rekao je Pevulja.

Autor i urednik edicije Spomenice Luka Kecman naveo je da je Lazarević bio dugogodišnji radnik Univerziteta u Banjaluci, te istakao njegov veliki značaj, kako za Banjaluku, tako i za Republiku Srpsku, o čemu govore i tekstovi u Spomenici.

„Bio je dekan Pedagoške akademije, ali i višestruko značajno ime grada Banjaluka. Prije nekoliko godina dobio je i počasni doktorat Univerziteta u Banjaluci“, rekao je Kecman.

On je dodao da je cilj edicije Spomenice da se povede računa o svim značajnim ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag svojim doprinosom razvoju Univerziteta.

Ovo je prvo izdanje iz edicije Spomenice koju izdaje Univerzitet u Banjaluci.

Istaknuti srpski književnik i član Senata Republike Srpske Predrag Gugo Lazarević preminuo je 2014. godine u Banjaluci u 85. godini.

Bio je profesor na Pedagoškoj akademiji 23 godine, potom direktor Narodne i univerzitetske biblioteke „Petar Kočić“ u Banjaluci i upravnika Narodnog pozorišta.

Lazarević je bio član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana