Представљена Споменица о професору Предрагу Гуги Лазаревићу

Представљена Споменица о професору Предрагу Гуги Лазаревићу 13.12.2017 22:17 | Срна

Бањалука - У Бањалуци је вечерас представљена Споменица о професору Предрагу Гуги Лазаревићу која садржи детаље о богатој каријери и раду овог професора.

Приређивач Споменице Душко Певуља рекао је да је Лазаревић несвакидашња и стваралачки богата личност, разноврсних интересовања.


„Први дио књиге посвећен је Лазаревићевом стваралачком опусу - његовим књигама, радовима и научним и стручним преокупацијама, затим слиједи дио у којем се налазе три репрезентативне научне расправе професора, те поглавље у којем о Лазаревићу говоре његови пријатељи и сарадници“, рекао је Певуља новинарима.

Он је додао да књига садржи и детаљну библиографију Лазаревићевих радова, као и његове фотографије и да ће бити основ, али и позив онима који буду проучавали његово дјело.

„Ова споменица постићи ће свој циљ ако успије да изазове истраживаче да се баве изузетним дјелом професора Лазаревића“, рекао је Певуља.

Аутор и уредник едиције Споменице Лука Кецман навео је да је Лазаревић био дугогодишњи радник Универзитета у Бањалуци, те истакао његов велики значај, како за Бањалуку, тако и за Републику Српску, о чему говоре и текстови у Споменици.

„Био је декан Педагошке академије, али и вишеструко значајно име града Бањалука. Прије неколико година добио је и почасни докторат Универзитета у Бањалуци“, рекао је Кецман.

Он је додао да је циљ едиције Споменице да се поведе рачуна о свим значајним људима који су оставили неизбрисив траг својим доприносом развоју Универзитета.

Ово је прво издање из едиције Споменице коју издаје Универзитет у Бањалуци.

Истакнути српски књижевник и члан Сената Републике Српске Предраг Гуго Лазаревић преминуо је 2014. године у Бањалуци у 85. години.

Био је професор на Педагошкој академији 23 године, потом директор Народне и универзитетске библиотеке „Петар Кочић“ у Бањалуци и управника Народног позоришта.

Лазаревић је био члан Сената Републике Српске од 1996. године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица