Представљен роман Драгана Тепавчевића: Лична прича и веза с прецима

Љиљана Алексић
Представљен роман Драгана Тепавчевића: Лична прича и веза с прецима

Бијељина - Роман “Зна ли ко енглески” је прича о трагању за изгубљеним претком, док је мој роман “Град за незбринуту дјецу” био трагање за идентитетом. То је у ствари прича о масовном исељавању Херцеговаца у Америку с краја 19. и почетка 20. вијека. Ово је рекао књижевник Драган Тепавчевић на промоције свог романа у Бијељини.

Бивши новинар, данас писац Драган Тепавчевић промовисао је свој трећи по реду роман под називом “Зна ли ко енглески” у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини.

Његово најновије књижевно остварење је овогодишњи добитник награде “Златна сова”.

- Мени је јако драго што сам два пута награђен на конкурсу који је под шифром. Дакле, жири није знао о коме се ради. Вјероватно су се водили неком својом логиком и квалитетом онога што је написано - казао је Тепавчевић.

Како каже, кроз писање романа правио је паралелу између свог живота и предака, јер је и сам 1998. године отишао да живи у Аустралији.

- Роман има доста аутобиографских црта, сваки човјек има личне мотиве када пише. Ја сам заиста имао јаке разлоге, јер је један од мојих предака отишао да живи у Америци, али та прича је мене заправо почела занимати тек када сам отишао преко океана да живим на другом континенту - објаснио је Тепавчевић.

Драган Тепавчевић се дуги низ година бавио новинарством. Од 1992. до 1998. био је новинар ТВ Републике Српске и уредник културно-умјетничког и документарног програма. Аутор је стотињак документарних емисија, филмова и репортажа.

- Из новинарства сам отишао, мада сам, чини ми се, сачувао тај стил писања. Било је неких књижевних критичара који су примијетили да су ми неки пасуси у романима више новинарски него што су литерарни. Остало је нешто новинарско у мени - додао је Тепавчевић.

Иако живи преко океана, с времена на вријеме се информише о ситуацији у домовини.

- Телевизију не гледам, немам времена, а ни прилику. Сваки дан почињем прелиставањем дневне штампе путем интернета. Читам “Независне новине” и “Глас Српске”. Ја и не знам да постоје треће новине на интернету - објаснио је Тепавчевић и додао да понекад пожели да направи неку добру репортажу.

Поменути роман, који је промовисан у Бијељини, биће наредних дана промовисан у још неколико градова Републике Српске.

Награде

Поред романа “Зна ли ко енглески”, Тепавчевић је објавио и једну књигу прича, два романа и једну књижевну студију. За роман “Град за незбринуту дјецу” 2015. године је добио другу награду на конкурсу “Златна сова” и годишњу награду Удружења књижевника Републике Српске. На филмском фестивалу у Кијеву 1998. године добио је награду жирија за филм “Приче из земунице”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана