Predstave koje su obilježile 2014. godinu: Žiranti i Terapija najgledaniji

Aleksandra Madžar
Predstave koje su obilježile 2014. godinu: Žiranti i Terapija najgledaniji

Banjaluka - Godinu na izmaku u banjalučkim pozorištima obilježile su sjajne premijere, gostovanje glumaca iz regiona, posjećeni festivali, ali je, ipak, publika svojom posjetom odlučila koji su komadi bili najgledaniji.

- U Narodnom pozorištu RS komedija "Žiranti" po tekstu dramaturga Marija Ćuluma, definitivno je komad koji publika voli da gleda, jer su ulaznice za svako izvođenje rasprodate u rekordnom roku - poručili su iz nacionalnog teatra.

Razlog za to je sigurno sjajna glumačka igra i replike koje izazivaju buru smijeha, prikazujući na sceni iščašene odnose u porodici, izazvane sveopštom besparicom.

Kvalitet ovog komada prepoznao je i stručni žiri, pa su "Žiranti" proglašeni za najbolju predstavu na 13. pozorišnom festivalu "Dani komedije 2014" u Bijeljini.

Kada se izvodi komedija "Celo telo tu me boli", koju je režirao Nikola Pejaković, u Gradskom pozorištu "Jazavac" može se čuti samo smijeh i gromoglasni aplauzi. Pejaković je po tekstu "Lekcija" Ežena Joneska, koji je u velikoj mjeri prilagodio današnjem vremenu, tako da publika može prepoznati likove iz njihovog okruženja, naslovne uloge povjerio Nikolini Jelisavac, Ljubiši Savanoviću i Velimiru Blaniću.

Radnja na sceni prikazuje razmišljanje lokalne starlete, u čijoj su glavi prave vrijednosti vječna misterija. Osim što uživa u provodu bez granica sa sumnjivim likovima, želi da se ostvari kupovinom, kako kaže, "totalnog doktorata". Sa druge strane, Banjalučanin, stari momak sa Mejdana, profesor, izigran od vremena i ljudi, živi u beznađu, ne pokušavajući da nešto mijenja, jer smatra da ne vrijedi.

- Srećni smo što je ova predstava privukla toliko publike u pozorište. Moramo naglasiti da je jako gledan i komad "Od kolijevke pa do braka" u režiji Ane Đorđević, kao i predstave na dječijoj "Juhu" sceni - kazali su iz "Jazavca".

Slična atmosfera vlada u sali kada igra komad "Terapija" u produkciji DIS teatra. Mladi glumci, Smiljana Marinković i Bojan Kolopić, koji igraju sa posebnim žarom, za svoje uloge u ovom komadu proglašeni su za najbolje glumce na ovogodišnjem međunarodnom festivalu mladog glumca "Zaplet 06". Režiju za ovu priču o vječnim nesuglasicama u muško-ženskim odnosima potpisuju Belinda Božičković i Duško Stanivuk.

U Banjalučkom studentskom pozorištu kao najgledanija predstava izdvojila se "Ludnica". Likovi za ovu predstavu nastali su u okviru pozorišne radionice "Ispovijesti", koju je vodio glumac Vladimir Đorđević. On je sa osam članova Studentskog pozorišta radio imitacije, kroz koje su pokazali sposobnost transformacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana