Представа Лутке, театар и ми на овогодишњем Кестенбургу

Срна
Представа Лутке, театар и ми на овогодишњем Кестенбургу

Источно Сарајево - Позоришна представа "Лутке, театар и ми", настала у оквиру пројекта "Успјешни модели рада са лицима са потешкоћама у развоју", биће изведена на овогодишњем Међународном фестивалу студентских позоришта "Кестенбург" у Бањалуци.

Директор "Форум театра" Источно Сарајево Витомир Митрић рекао је данас Срни да је представа настала у продукцији овог театра и Удружења "Вратите нам осмијех" Источно Ново Сарајево, а да је на репертоару "Кестенбурга" 28. јула у Центру младих Бањалуци од 20.00 часова.

Он је истакао да Удружење "Вратите нам осмијех" већ 18 година успјешно ради и студиозно прилази реализацији свих пројеката са омладином и дјецом са потешкоћама у развоју, а посебна пажња посвећена је драмском раду и радионицама, чији је резултат сценско презентовање рада лица са потешкоћама у развоју.

"Учешће на жКестенбургуж сматрамо изузетним успјехом и добрим потезом организатора да пружи прилику и лицима са потешкоћама у раду да покажу своју способност и креативност. Захваљујући пројектима међународних донатора и континуираном финансирању општине Источно Ново Сарајево, омогућене су конкретне активности чланова овог Удружења", навео је Митрић.

Директор Удружења "Вратите нам осмијех" Зденка Марић истакла је да је ова представа резултат шестомјесечних активности чланова Удружења и младих глумаца "Форум театра" у трагалачком процесу кроз који их је водио редитељ.

Према њеним ријечима, полазна тачка истраживања у представи јесте свијет унутрашњих утисака актера представе - како осјећају и доживљавају свијет око себе, а, са друге стране, како га и којим очима виде други.

"Налазимо се у свом свијету из кога је тешко иступити, јер се точак времена неуморно окреће и на сваки наш покушај да било шта промијенимо оставља нас у зачараном кругу, који се понавља. Али, зато лутке могу оно што ми не можемо", рекла је Марићева.

Пројекат су помогли Министарство цивилних послова БиХ и Општина Источно Ново Сарајево, а техничку подршку у реализацији пројекта пружио је Културни центар Источно Ново Сарајево.

Међународни фестивал студентских позоришта "Кестенбург" биће одржан од 25. јула до 3. августа у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана