Praznovanja Dajana Javorca najavljuju nove poduhvate

Aleksandra Madžar
Praznovanja Dajana Javorca najavljuju nove poduhvate

Banjaluka - Sve je počelo 2013. godine krajem ljeta. "Glas Srpske" me tada pozvao da me pita šta imam da kažem kao debitant koji je pobijedio na prvom festivalu. Tada sam jednako neozbiljno kao i danas rekao da je ovo sjajna prilika da javno pozdravim baku i da joj malo "natrljam nos" jer ne vjeruje da se od filma može živjeti.

Kroz šalu, ali i s ponosom, ispričao je ovo za "Glas Srpske" talentovani reditelj iz Banjaluke Dajan Javorac najavljujući internet premijeru njegovog višestruko nagrađivanog filma "Praznovanje", ali i završetak festivalskog života ovog ostvarenja.

- Prošlo je 18 festivala od tada i sada je vrijeme da posljednji put u inostranstvu prikažemo svoj film i da ga konačno u punoj verziji objavimo na internetu. Već od danas dostupan je na sajtu praznovanjefilm.com - kazao je Javorac.

"Trento film festival" koji se održava u Italiji, odlučio je da mladi reditelj ove godine koristi "Praznovanje" kao jedan od filmova sa kojim će promovisati ovaj filmski događaj.

- Posljednje prikazivanje biće 11. aprila u bioskopskoj sali "Opera Universitaria" u Trentu. Poslije toga, "Praznovanje" završava svoj festivalski život - kaže Javorac.

Znanje stečeno na Akademiji odavno primjenjuje u praksi, a nedavno je sa kolegama Srđanom Šipkom i Danijelom Tepšićem otvorio, kako kaže, kreativnu kancelariju koja će njihove ideje i inspiraciju spajati u ozbiljne cjeline umjetnosti. Sve ovo ukazuje na činjenicu da se u firmi "Manija", kreativnoj oazi Dajana Javorca, spremaju novi umjetnički poduhvati. Poslije snimanja spota za "Divlje jagode", nekoliko reklama i promotivnih spotova, za nekoliko sedmica premijerno prikazuju spot "Orthodox Celtsa".

- Samo po sebi, nameće se pitanje koji su naredni koraci? Priznanja festivala pomogla su u afirmaciji, ali najviše u samopouzdanju. Prva nagrada je bila naznaka da se od kreativnosti može živjeti, a sada je došlo vrijeme da se i pametno organizuje i pripremi temelj za dosta veće projekte - naglasio je Javorac.

Mjesta na koja ga je odveo ovaj film i pregovori za druge festivale za njega su bila, prije svega, zanimljiva i korisna iskustva.

- Dok smo bili u Amsterdamu, tamo je bio i cijeli svijet dokumentarizma. Mi smo bili među najmlađima i dosta smo slušali starije šta da radimo. Dobili smo savjet da nam je najvažnije da već u Amsterdamu lobiramo za neke nove festivale, a gotovo svi su nam preporučili da apliciramo na "Documenta Madrid" i da bi nam to bio veliki uspjeh da se plasiramo tamo - prisjeća se Javorac.

Vraćajući se mislima u Amsterdam, u sjećanje mu su se urezale mnogobrojne anegdote. Jedna od njih je i da se na takvim mjestima vode konstanti razgovori uz alkohol.

- Kada je došao direktor festivala iz Madrida, mi smo već nazdravili sa puno više festivalskih predstavnika nego što smo to ponosni reći. Ja sam uzeo vodku, prosuo piće i nasuo obične vode. Prišao sam direktoru festivala i nazdravljao s njim. Nisam htio uopšte da pitam za festival i pravio se da ne znam ko je, računajući da su mu dosadili svi koji su oko njega i koji mu nude svoje filmove. On me pitao kojim sam povodom u Amsterdamu. Nekoliko mjeseci kasnije sjedio sam u bašti lokala u Banjaluci, pio čaj i čitao pismo iz Ambasade BiH koji su mi pisali o utisku i reakcijama publike u Madridu. Ima nešto lijepo u čitanju pisama - priča Javorac.

Poslije toga uslijedilo je 18 festivala, od čega je najznačajnije predstavljenje bilo na "IDFA film festival" gdje je u konkurenciji cijelog svijeta ušao u 15 najboljih.

"Praznovanje" je osvojio i nagradu za najbolji film i najbolju fotografiju, kao i najbolju produkciju, a sve na različitim festivalima. Izabran je od strane najstarije filmske škole "Vgik" da se prikaže festivalu u Moskvi.

Nagrade

Film Dajana Javorca nagrađen je za najbolji dokumentarni film na festivalu u Herceg Novom, poslije toga uslijedilo je priznanje za najbolju produkciju na festivalu "Kratki metar" u Srbiji. Nagrada ga nije zaobišla ni u gradu gdje je nastao, pa priznanje za najbolju fotografiju upisuje na "Duka festu".

Publika je imala priliku da ovaj film pogleda i na Sarajevo film festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana