Празновања Дајана Јаворца најављују нове подухвате

Александра Маџар
Празновања Дајана Јаворца најављују нове подухвате

Бањалука - Све је почело 2013. године крајем љета. "Глас Српске" ме тада позвао да ме пита шта имам да кажем као дебитант који је побиједио на првом фестивалу. Тада сам једнако неозбиљно као и данас рекао да је ово сјајна прилика да јавно поздравим баку и да јој мало "натрљам нос" јер не вјерује да се од филма може живјети.

Кроз шалу, али и с поносом, испричао је ово за "Глас Српске" талентовани редитељ из Бањалуке Дајан Јаворац најављујући интернет премијеру његовог вишеструко награђиваног филма "Празновање", али и завршетак фестивалског живота овог остварења.

- Прошло је 18 фестивала од тада и сада је вријеме да посљедњи пут у иностранству прикажемо свој филм и да га коначно у пуној верзији објавимо на интернету. Већ од данас доступан је на сајту празновањефилм.цом - казао је Јаворац.

"Тренто филм фестивал" који се одржава у Италији, одлучио је да млади редитељ ове године користи "Празновање" као један од филмова са којим ће промовисати овај филмски догађај.

- Посљедње приказивање биће 11. априла у биоскопској сали "Опера Университариа" у Тренту. Послије тога, "Празновање" завршава свој фестивалски живот - каже Јаворац.

Знање стечено на Академији одавно примјењује у пракси, а недавно је са колегама Срђаном Шипком и Данијелом Тепшићем отворио, како каже, креативну канцеларију која ће њихове идеје и инспирацију спајати у озбиљне цјелине умјетности. Све ово указује на чињеницу да се у фирми "Манија", креативној оази Дајана Јаворца, спремају нови умјетнички подухвати. Послије снимања спота за "Дивље јагоде", неколико реклама и промотивних спотова, за неколико седмица премијерно приказују спот "Orthodox Celtsа".

- Само по себи, намеће се питање који су наредни кораци? Признања фестивала помогла су у афирмацији, али највише у самопоуздању. Прва награда је била назнака да се од креативности може живјети, а сада је дошло вријеме да се и паметно организује и припреми темељ за доста веће пројекте - нагласио је Јаворац.

Мјеста на која га је одвео овај филм и преговори за друге фестивале за њега су била, прије свега, занимљива и корисна искуства.

- Док смо били у Амстердаму, тамо је био и цијели свијет документаризма. Ми смо били међу најмлађима и доста смо слушали старије шта да радимо. Добили смо савјет да нам је најважније да већ у Амстердаму лобирамо за неке нове фестивале, а готово сви су нам препоручили да аплицирамо на "Documenta Madrid" и да би нам то био велики успјех да се пласирамо тамо - присјећа се Јаворац.

Враћајући се мислима у Амстердам, у сјећање му су се урезале многобројне анегдоте. Једна од њих је и да се на таквим мјестима воде константи разговори уз алкохол.

- Када је дошао директор фестивала из Мадрида, ми смо већ наздравили са пуно више фестивалских представника него што смо то поносни рећи. Ја сам узео водку, просуо пиће и насуо обичне воде. Пришао сам директору фестивала и наздрављао с њим. Нисам хтио уопште да питам за фестивал и правио се да не знам ко је, рачунајући да су му досадили сви који су око њега и који му нуде своје филмове. Он ме питао којим сам поводом у Амстердаму. Неколико мјесеци касније сједио сам у башти локала у Бањалуци, пио чај и читао писмо из Амбасаде БиХ који су ми писали о утиску и реакцијама публике у Мадриду. Има нешто лијепо у читању писама - прича Јаворац.

Послије тога услиједило је 18 фестивала, од чега је најзначајније представљење било на "IDFA филм фестивал" гдје је у конкуренцији цијелог свијета ушао у 15 најбољих.

"Празновање" је освојио и награду за најбољи филм и најбољу фотографију, као и најбољу продукцију, а све на различитим фестивалима. Изабран је од стране најстарије филмске школе "Вгик" да се прикаже фестивалу у Москви.

Награде

Филм Дајана Јаворца награђен је за најбољи документарни филм на фестивалу у Херцег Новом, послије тога услиједило је признање за најбољу продукцију на фестивалу "Кратки метар" у Србији. Награда га није заобишла ни у граду гдје је настао, па признање за најбољу фотографију уписује на "Дука фесту".

Публика је имала прилику да овај филм погледа и на Сарајево филм фестивалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана