Praznik poezije uz Zmajeve stihove

Aleksandra Glišić
Praznik poezije uz Zmajeve stihove

Istočno Sarajevo - Međunarodni festival poezije za djecu i mlade okupio je u Istočnom Sarajevu pjesnike različitih generacija.

Ova jedinstvena književna manifestacija za djecu na prostoru Republike Srpske ove godine održava se pod sloganom „Ala je lep ovaj svet - J. J. Zmaj“.

Manifestacija je svečano otvorena u utorak uveče, a u prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Sarajevo u programu su učestvovali neki od nagrađenih učesnika prošlogodišnjeg konkursa.

Nastupili su Anja Spasić, Luka Stojković, Katarina Cacanović, Gorana Đokić, Marija Petrović i Ivana Miličević.

Neki od nagrađenih autora ovogodišnjeg konkursa Marko Košarac, Anja Golijanin, Aleksa Spasić, Anastasija Sladoje, Tošić Andrea i Maja Golijanin i Evita Bojkovac čitali su nagrađene i pohvaljene pjesme.

U programu je nastupio i dobitnik plakete „Radoslavnica“ za najboljeg mladog pjesnika u kategoriji do 30 godina Boris Đorem iz Istočnog Sarajeva.

Program „Pjesme nagrađenih“ uveličao je i nastup pjesnika za djecu Dare Sekulić, Tode Nikoletića, Jove Čulića, Mirka Vukovića, Bore Kapetanovića, Nedeljka Zelenovića, Violete Jović i kantautora Branimira Rosića. Održana je i promocija nove knjige Mirka Vukovića „Svečeva grožđica bebećeg lica“ u Omladinskom pravoslavnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Festivalskim programom obuhvaćena je i radionica poezije „Đulići“ književnice Dare Sekulić, posvećena najznačajnijoj Zmajevoj zbirci pjesama i predstavljenje interaktivne multimedijalne publikacije „Pesme za decu J. J. Zmaj“, za koje je zadužena Aleksandra Mitrić-Štifanić.

U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je objavljivanje audio-knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 15. i 16. festivala poezije pod nazivom „Svijet djetinjstva“.

Priznanja

Za najbolje pjesme u prvoj kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvu nagradu dobila je Marija Stevanović iz OŠ „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja (Srbija). U drugoj kategoriji (učenici od petog do devetog razreda) prva nagrada pripala je Nataši Popivoda iz OŠ „Orjenski bataljon“ Bijela (Crna Gora).

Prva nagrada u kategoriji srednja škola otišla je u ruke Šejle Alajbegović iz Mješovite srednje škole „Srebrenik“ iz Srebrenika (FBiH).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana