Позоришна магија дуга четири деценије

Александра Глишић
Позоришна магија дуга четири деценије

Бањалука - У снагу позоришне магије могли су да се увјере сви они који су били на прослави 40 година постојања Бањалучког студентског позоришта, гдје су бивши и садашњи чланови и пријатељи овог театра прошли кроз емотиван времеплов.

Свечаном академијом у концертној дворани Банског двора у четвртак увече прослављене су четири деценије од оснивања овог театра. Бањалучко студентско позориште основано је 1977. године на Електротехничком факултету у Бањалуци, гдје је у учионици број 14 била одржана прва проба са студентима.

- У театарској панорами Бањалуке Студентско позориште заузима посебно мјесто. Ова сезона снажно је обиљежена прославом 40. рођендана. То је празник, не само једног позоришта, већ свих узвишених личности које су протеклих деценија оставиле трага, њихових величанствених достигнућа и публике која, како је записао Станиславски, "воли позориште у себи, а не себе у позоришту" - рекао је редитељ Александар Пејаковић, који већ неколико година предано и са невјероватном енергијом ствара у овом позоришту.

Многе његове представе доживјеле су бројна извођења у Бањалуци и региону, освајајући значајне награде.

- Студентско позориште опстало је као жива традиција тако што је стално доказивало сопствени идентитет, мијењајући се у зависности од животних шема и друштвених прилика, често утичући на њихов облик и боју, јер позориште мора да буде слободно, да гане, да забави, али и да увриједи - истакао је Пејаковић.

Глумац и један од оснивача Бањалучког студентског позоришта Драгослав Медојевић каже да је овај театар за 40 година добио важно мјесто на културној сцени региона. 

- То је позориште које осваја награде на међународним фестивалима и организује међународни фестивал "Кестенбург". Једном ријечју, свјетско позориште - оцијенио је Медојевић.

Подсјетио је да су бивши чланови овог театра расути по цијелом свијету, од Новог Зеланда и Канаде, до Норвешке и Јужне Африке.

- Иако никада нисам био члан, дошао сам да подржим овај значајан јубилеј. Ту је и наш презимењак Јосип Пејаковић и јединствена прилика да се видимо. Први пут смо се лично упознали управо на овој прослави - рекао је глумац, редитељ и сценариста Никола - Коља Пејаковић.

Честитке БСП-у поводом 40 година од оснивања упутили су глумци Бранислав Лечић и Ирфан Менсур.

Јубилеју су присуствовали предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министри у Влади Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, многе истакнуте личности из дипломатског, културног, јавног и друштвеног живота Бањалуке и РС.

Из овог позоришта је најављено да ће 19. фебруара, на дан оснивања позоришта, у њиховим просторијама бити организовано рођенданско славље.

Професор Никола Мојовић био је дугогодишњи предсједник Бањалучког студентског позоришта. 

- По Студентском позоришту се давно почео препознавати Универзитет у Бањалуци међу другим универзитетима. Бањалука се међу студентским градовима препознавала по овом позоришту - нагласио је Мојовић.

Легенда Студентског позоришта Живомир Личанин добио је највећи аплауз када се појавио на сцени. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да је ово позориште опстало захваљујући љубави и ентузијазму оних који су се ту окупљали.

Члан позоришта Бојана Томашевић каже да је та титула посебна. 

- Не може да се опише и дочара како је бити члан Студентског позоришта јер је ту једна посебна структура људи. То значи бити и дио нових дешавања и зачетка нових идеја - рекла је Томашевићева.

Њен колега Слободан Бобар такође истиче позитивну атмосферу која влада у овом театру.

- Надам се да ћемо и даље добијати награде и позивам младе људе да нам се придруже да правимо нове пројекте - казао је Бобар.

Са овим позориштем већ деценијама сарађује умјетник из Мостара Седад Ђулић, који је такође био на академији и присјетио се када је прије неколико деценија режирао "Магбета" у Бањалуци.

Перформанс који је обухватио глумачки, плесни и пјевачки дио одушевио је публику и на најљепши начин ставио тачку на свечаност.

Присуство публике мијења представу

- Редитељи и глумци Студентског позоришта не одустају од идеје да се критички чин учини стваралачким, на нов инспиративан начин. Као редитељ и као умјетник, залажем се за позориште зато што нас оно окупља и удаљава од друштвених мрежа, звучника и ТВ екрана. Позориште нам додјељује улогу, јер наше присуство мијења представу, баш као што и она мијења нас. Нека тако и остане! - рекао је Александар Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана