Познати српски сликар излаже на Монмартру у Паризу

Данко Кузмановић
Познати српски сликар излаже на Монмартру у Паризу

Париз - Познати српски сликар Марко Ступар, који већ више од пола вијека живи и ствара у Паризу, излаже ових дана слике и цртеже на славном Монмартру.

Ступар, један од наших најистакнутијих ликовних умјетника, своју каријеру већ годинама успјешно гради у Паризу.

Овај сликар је рођен 1936. године у Вођеници код Босанског Петровца, гдје је завршио основну школу, послије чега уписује Гимназију у Бањалуци, да би школовање наставио у Београду и на крају у Паризу.

Своје цртеже и слике српски сликарски бард на најпрестижнијем умјетничком мјесту на свијету - Монмартру, у галерији “Русар”, већ по традицији представља сваке друге године.

- У Монмартру сам у свом природном окружењу. Много је људи овдје који воле моје сликарство. Срећан сам што са њима могу да поделим своје стваралаштво - рекао је Ступар.

По “опредјељењу” урбани пејзажиста, Париз приказује, како он сам каже, љепшим него што јесте.

- Ако то не постигнем, онда ја нисам сликар.  Кроз поезију боје ја гледаоца уводим у мали сан. Улога уметника је да донесе веру у сутрашњицу, јер су оптимизам, осмех и љубав наша будућност - казао је Ступар.

Његово сликарство је “монмартровско”, али с примјесама. На његовим платнима има и париског, и Венеције, и Атлантске обале, а изнад свега, осјећа се јак сензибилитет српског интимисте.

- Уђем у слику и тражим самога себе. И права је радост када остварим контакт четке, слике, себе и света. Увек ми је била жеља да људи на мојим сликама шапућу, а да се њихов жамор чује с платна. Да међу собом успостављају дијалог и хумане односе. Нажалост, данас је све више гужве, а све мање интиме и некадашње финоће - објаснио је сликар.

Неки кажу да је постимпресиониста, мада његов проседе ни по техници, ни по концепцији, не припада сасвим овом правцу.

- Правци, то су техничке ствари. Ништа не иде ако не постоји искрена унутрашња потреба да се нешто уради, продуби. Ако човек није искрен, нема од тога посла ништа. Сликање је за мене физиолошка потреба. Трансформисање оног што сам видео и осетио јесте врста кухиње. Мора да се поравна са мном, са мојом равнотежом и мојим осећањима, јер није све што је у природи по мојим мерама. И, на крају, на сву срећу, то се најчешће поклапа с најстрожим естетским правилима - нагласио је Ступар.

На питање да ли планира да организује некакву изложбу у својој родној груди, сликар је рекао да му је то дуго у плану.

- Постоји у плановима да организујем поставку у Босанском Петровцу, а и Београд ми је увек драг. Његове улице и људи ме фасцинирају. Време је да размишљам о новој изложби у овом граду. А време је драгоцено - истакао је Ступар.

Излагао широм свијета

Ступар је своја дјела излагао у Сјеверној и Јужној Америци, широм Европе, у бившој Југославији, афричким земљама - Камеруну, Конгу и Обали Слоноваче, Јапану и многим другим државама. Иако се на његовим сликама осјећа изразити француски утицај, овај умјетник дубоко везан за градове своје младости - Бањалуку и Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана