Poznat autor i motiv Šestog prijedorskog gradskog murala

Srna
Poznat autor i motiv Šestog prijedorskog gradskog murala

Prijedor - Autorski rad Ljubiše Pušca iz Omarske, pod šifrom “Gejm on”, pobjednik je konkursa za dodjelu šeste godišnje međunarodne nagrade “Paola de Manjinkor” za izbor najboljeg murala u Prijedoru za ovu godinu, potvrđeno je iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor na “Fejsbuk” stranici “Prijedor grad murala”.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 20 prijavljenih radova od kojih je pet ocijenjeno nevažećim.

U stručnom žiriju bili su akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić, Lidija Kević, Milijana Marmat i Aleksandra Savić iz gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje, nagrađivani grafički dizajner iz Banjaluke Saša Đorđević, Luiđi Penasa, slikar i direktor studija Andromeda u Trentu u Italiji, te umjetnik Selver Begić, prošlogodišnji pobjednik konkursa.

Sa odlukom žirija saglasila se i većina onih koji su radove na konkurs za ovogodišnji mural ocjenjivali putem “Fejsbuk” stranice Udruženja, budući da je Super Mario, glavni junak video-igrice oslikan na ovom muralu.

Iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedora potvrdili su i da je realizacija murala planirana do kraja ovog mjeseca, a previđena lokacija se nalazi na zgradi na samom ulazu u Prijedor.

Fasada predviđena za ovogodišnju realizaciju murala razlikuje se od svih dosadašnjih po tome što nije riječ o jednoj kompaktnoj cjelini, već o pet vodoravno izduženih cjelina ukupne površine 125 metara kvadratnih, odnosno o spoljašnjim stranama balkona stambene zgrade.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru “Paola de Manjinkor” sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM /neto/.

Grad Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim Tim” iz Beograda, te “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana