“Povratak gubitka memorije” u Veneciji

Milanka Mitrić
“Povratak gubitka memorije” u Veneciji

Beograd - Na ovogodišnjoj 58. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti u Veneciji, Srbiju će predstavljati projekat “Povratak gubitka memorije” umjetnika Đorđa Ozbolta.

Ovo je najavljeno juče u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije. Stručni savjet je radio u sastavu - kustos Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku Danijel Kvaran, umjetnik Dragan Zdravković, samostalni umjetnik Gala Čaki, umjetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, Milica Todorović i istoričar umjetnosti Vladimir Dimovski.

Umjetnik Dragan Zdravković je pojasnio da je rad ovog umjetnika prikaz komunikacije na globalnom nivou i da nije zatvoren u regionalnu priču.

- Iako je njegova tema vezana za našu istoriju, on uspeva da komunicira sa svetskom publikom. Umetnik je već svetski poznat i renomiran i ovo je neki naš doprinos da neko ko je u inostranstvu već stekao visoku konotaciju kao umetnik, dobije dodatnu podršku od strane svoje zemlje i u toj sinergiji mi možemo podići nivo kompletne likovne scene Srbije u ovom trenutku, kazao je Zdravković.

Prema ocjeni stručne komisije, Ozboltov projekat je na najbolji način odgovorio temi “Madž džou live in interesting times” (“Da živite u zanimljivim vremenima”). Na pomenutom projektu kustos je Nikoleta Lambertuci, a komesar nastupa je Vladislav Šćepanović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

- U kontekstu teze Ralfa Rugofa o zanimljivim vremenima, gde on misli na digitalno doba gde sve korodira - i politika i istina, mi smo odabrali autora, koji odgovara svojom analognom memorijom, memorijom koja referira na prošla vremena, što je još jedan motiv koji nas je opredelio - naveo je Šćepanović.

Rad Đorđa Ozbolta obuhvata mural, koji će se biti oslikan na tri zida, u okviru Paviljona “Srbija” u Veneciji.

Ozbolt je naveo da je ovaj projekat zamišljen kao apstraktna vizija pejzaža i podloge za slike, koje su svojevrsni portali u prošlost. U središtu prostorije će biti postavljene figure inspirisane srpskom istorijom, koje posmatraju slike. Rad je igra riječi i prikazuje višestruko tumačenje umjetnosti.

- Želeo sam da stvorim dijalog između slike i skulpture, haotične prošlosti i neizvesne sadašnjosti i budućnosti. Sve je bazirano na ličnim sećanjima na period moje mladosti, ali na kolektivnoj percepciji te epohe, prvenstveno na sećanjima na kulturnu baštinu na koju nismo obraćali veliku pažnju jer je bila tu prisutna, da bi se protokom vremena naša percepcija te baštine promenila - rekao je Ozbolt.

Smotra  savremene umjetnosti, venecijansko bijenale biće održana od 11. maja do 24. novembra.

Reputacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je da očekuje kontinuitet zapaženog nastupa Srbije u Veneciji. On je objasnio da je savjet koji bira projekat i sam komesar ličnosti visoke profesionalne i umjetničke reputacije.

- Ovaj sastav je jedan od najreferentnijih preseka umetničke i kulturne scene u ovoj oblasti - dodao je Vukosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana