“Повратак губитка меморије” у Венецији

Миланка Митрић
“Повратак губитка меморије” у Венецији

Београд - На овогодишњој 58. Међународној изложби савремене умјетности у Венецији, Србију ће представљати пројекат “Повратак губитка меморије” умјетника Ђорђа Озболта.

Ово је најављено јуче у Министарству културе и информисања Србије. Стручни савјет је радио у саставу - кустос Музеја умјетности у Рејкјавику Данијел Кваран, умјетник Драган Здравковић, самостални умјетник Гала Чаки, умјетнички директор Галерије савремене ликовне уметности у Нишу, Милица Тодоровић и историчар умјетности Владимир Димовски.

Умјетник Драган Здравковић је појаснио да је рад овог умјетника приказ комуникације на глобалном нивоу и да није затворен у регионалну причу.

- Иако је његова тема везана за нашу историју, он успева да комуницира са светском публиком. Уметник је већ светски познат и реномиран и ово је неки наш допринос да неко ко је у иностранству већ стекао високу конотацију као уметник, добије додатну подршку од стране своје земље и у тој синергији ми можемо подићи ниво комплетне ликовне сцене Србије у овом тренутку, казао је Здравковић.

Према оцјени стручне комисије, Озболтов пројекат је на најбољи начин одговорио теми “Маџ џоу ливе ин интерестинг тимес” (“Да живите у занимљивим временима”). На поменутом пројекту кустос је Николета Ламбертуци, а комесар наступа је Владислав Шћепановић, професор на Факултету примењених уметности у Београду.

- У контексту тезе Ралфа Ругофа о занимљивим временима, где он мисли на дигитално доба где све кородира - и политика и истина, ми смо одабрали аутора, који одговара својом аналогном меморијом, меморијом која реферира на прошла времена, што је још један мотив који нас је определио - навео је Шћепановић.

Рад Ђорђа Озболта обухвата мурал, који ће се бити осликан на три зида, у оквиру Павиљона “Србија” у Венецији.

Озболт је навео да је овај пројекат замишљен као апстрактна визија пејзажа и подлоге за слике, које су својеврсни портали у прошлост. У средишту просторије ће бити постављене фигуре инспирисане српском историјом, које посматрају слике. Рад је игра ријечи и приказује вишеструко тумачење умјетности.

- Желео сам да створим дијалог између слике и скулптуре, хаотичне прошлости и неизвесне садашњости и будућности. Све је базирано на личним сећањима на период моје младости, али на колективној перцепцији те епохе, првенствено на сећањима на културну баштину на коју нисмо обраћали велику пажњу јер је била ту присутна, да би се протоком времена наша перцепција те баштине променила - рекао је Озболт.

Смотра  савремене умјетности, венецијанско бијенале биће одржана од 11. маја до 24. новембра.

Репутација

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић нагласио је да очекује континуитет запаженог наступа Србије у Венецији. Он је објаснио да је савјет који бира пројекат и сам комесар личности високе професионалне и умјетничке репутације.

- Овај састав је један од најреферентнијих пресека уметничке и културне сцене у овој области - додао је Вукосављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана