Povelja uspjeha za knjigu o odnosu SPC i ruske emigracije

Srna
Povelja uspjeha za knjigu o odnosu SPC i ruske emigracije

Beograd - Arhiv Republike Srpske, Arhiv Srpske prvoslavne crkve i Udruženje Arhivskih radnika Republike Srpske ovogodišnji su dobitnici "Povelja uspjeha" za knjigu "Srpska pravoslavna crkva i ruske emigracija /1920 - 1940/", koja je izazvala posebno interesovanje na štandu Predstavništva Srpske u Srbiji na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović objasnio je da je riječ o djelu Radovana Pilipovića koje pokazuje potpuno drugačiju sliku o svemu što je predstavljeno u prethodnom periodu kada je riječ o srpskom i ruskom narodu.


"Kada to kažem mislim, pre svega, na političke pozicije i sve ono što je u periodu Komunističke partije rađeno na urušavanju naših nacionalnih vrednosti kulture, tradicije crkve...", rekao je Cicović novinarima na Sajmu.

On je napomenuo da je knjiga privukla najviše pažnje brojnih posetilaca štanda Republike Srpske i da je tradicionalno priznanje izdavačima Predstavništvo dodijelilo osmi put.

"Mislim da je naš narod potpuno svestan istorijskog trenutka i najvažnije stvari koju treba da radimo, a to je očuvanje našeg nacionalnog identiteta i da to možemo sa našim prijateljima, sa našom braćom", dodao je Cicović.

On je napomenuo da će priznanje laureatima biti naknadno uručeno u Arhivu Republike Srpske.

U najužem izboru bili su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske za drugi tom Enciklopedije Republike Srpske i Matična biblioteka Istočno Sarajevo za knjigu "Od grada do brda" Dare Sekulić.

Tu su još bili i Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj za knjigu Zorana Pejašinovića "Vaso Glušac" i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci za knjigu "Gudački kvarteti Vlade S.Miloševića" autora Saše Pavlovića.

Cicović je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim sajamskim nastup izdavača iz Republike Srpske i brojem posjetilaca na štandu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, predstavilo se 54 izdavača, a bilo je 58 promocija iz raznih oblasti.

"Predstavili smo 114 izdanja od toga 101 knjigu, 11 časopis i dva kalendara, što dovoljno dovoljno govori da je nastup bio veoma uspešan", rekao je Cicović.

On je naveo i da veoma posjećene promocije pokazuju "da su izdavači napravili kvalitativan iskorak u svemu što su radili između dva sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana