»Povelja uspjeha« pripala banjalučkom izdavaču Besjeda

Srna
»Povelja uspjeha« pripala banjalučkom izdavaču Besjeda

Beograd - Priznanje "Povelja uspjeha", koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji tradicionalno dodjeljuju izdavaču knjige koja je na Štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu izazvala posebno interesovanje čitalačke publike i stručne javnosti, pripalo je ove godine banjalučkoj izavačkoj kući "Besjeda" za knjigu Vase Glušca "Petar Kočić, život i rad".

Stupar je rekao da priznanje predstavlja veliku čast za izdavačku kuću "Besjeda" i naglasio da je uvjeren da će knjiga "Petar Kočić život i rad" koju je priredio banjalučki istoričar Zoran Pejašinović biti izuzetno interesantna za sve ljubitelje književnosti i poštovaoce Kočića jer sadrži mnogo novih detalja iz života i rada velikog krajiškog i srpskog književnika.


Priznanje "Povelja uspjeha" predstavniku "Besjede" Draganu Stuparu uručio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je naglasio je da je "Besjeda" osvojila priznanje u izuzetno kvalitetnoj konkurenciji za jednu sjajno napisanu i opremljenu knjigu na čijim stranicama se našao "zmijanjski vez" koji je ušao u svjetsku kulturnu baštinu, ali i do sada nenapisano o Kočiću.

"Ovo izdanje u pravom smislu na jedan sasvim drugi način osvjetlilo Kočića", rekao je Cicović.

On je naglasio da su u najužem izboru za priznanje bili Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica za knjigu "Pravosudne neistine" autora Milana Blagojevića, Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj za "Rječnik govora Srba Zapadne Bosne", autora Steve Dalmacije i Matična biblioteka Istočno Sarajevo za roman Željka Pržulja "Ruka anđela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana