»Повеља успјеха« припала бањалучком издавачу Бесједа

Срна
»Повеља успјеха« припала бањалучком издавачу Бесједа

Београд - Признање "Повеља успјеха", коју Министарство просвјете и културе Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији традиционално додјељују издавачу књиге која је на Штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду изазвала посебно интересовање читалачке публике и стручне јавности, припало је ове године бањалучкој изавачкој кући "Бесједа" за књигу Васе Глушца "Петар Кочић, живот и рад".

Ступар је рекао да признање представља велику част за издавачку кућу "Бесједа" и нагласио да је увјерен да ће књига "Петар Кочић живот и рад" коју је приредио бањалучки историчар Зоран Пејашиновић бити изузетно интересантна за све љубитеље књижевности и поштоваоце Кочића јер садржи много нових детаља из живота и рада великог крајишког и српског књижевника.


Признање "Повеља успјеха" представнику "Бесједе" Драгану Ступару уручио је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Цицовић је нагласио је да је "Бесједа" освојила признање у изузетно квалитетној конкуренцији за једну сјајно написану и опремљену књигу на чијим страницама се нашао "змијањски вез" који је ушао у свјетску културну баштину, али и до сада ненаписано о Кочићу.

"Ово издање у правом смислу на један сасвим други начин освјетлило Кочића", рекао је Цицовић.

Он је нагласио да су у најужем избору за признање били Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица за књигу "Правосудне неистине" аутора Милана Благојевића, Друштво чланова Матице српске у Републици Српској за "Рјечник говора Срба Западне Босне", аутора Стеве Далмације и Матична библиотека Источно Сарајево за роман Жељка Пржуља "Рука анђела".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана