Potpisani protokoli s ciljem jačanja razmjene u kulturi između Republike Srpske i Srbije

Srna
Potpisani protokoli s ciljem jačanja razmjene u kulturi između Republike Srpske i Srbije

Banjaluka - U Banjaluci su danas potpisana četiri protokola o saradnji ustanova kulture iz Republike Srpske i Srbije koji će doprinijeti jačanju razmjene i uspostavljanju kontakata u ovoj oblasti.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević rekao je da potpisani protokoli predstavljaju rezultat konkretizacije saradnje resornog ministarstva i Ministarstva kulture i informisanja Srbije i nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji ova dva ministarstva.


„Zahvaljujući ovim protokolima doći će do digitalizacije kulturnog nasljeđa u muzejima, digitalizacije nepokretnih kulturnih dobara, razmjene publikacija biblioteka i pozorišne razmjene Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu“, rekao je Malešević novinarima nakon potpisivanja protokola.

On je naveo da se protokol Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Narodne biblioteke Srbije odnosi na razmjenu obaveznog primjerka knjige, kao i da su recipročna gostovanja cilj protokola o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Naše pozorište nema ni balet, niti operu, te će ovaj protokol omogućiti da i naša publika u Banjaluci prisustvuje ovakvim predstavama, koje će gostovati kod nas“, istakao je Malešević.

On je rekao da protokol o saradnji u oblasti informacionih sistema nepokretnih kulturnih dobara podrazumijeva to da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd ustupi na korišćenje Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa informacioni sistem nepokretnih kulturnih dobara za potrebe vođenja Centralnog registra nepokretnih kulturnih dobara.

„Muzej Republike Srpske i Muzej Vojvodine potpisaće protokol o digitalizaciji kulturnog nasljeđa koji podrazumijeva da Muzej Vojvodine implementira informacioni sistem žIMUSž, koji koristi, u muzejima na teritoriji Republike Srpske s ciljem digitalizacije kulturnog nasljeđa“, naveo je Malešević.

On je dodao da je planirana i zajednička konferencija dva ministarstva na kojoj će biti riječi o jedinstvenom kulturnom prostoru Srpske i Srbije.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Dejan Masliković rekao je da će informacioni sistemi koji se razvijaju u Srbiji biti ustupljeni ustanovama u Srpskoj.

„Srbija će pokriti troškove implementacije tih sistema, a u meri u kojoj je to moguće podržaćemo gostovanje Opere i Baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Beograda u Banjaluci“, naveo je Masliković i dodao da saradnja u oblasti umjetnosti predstavlja upotpunjavanje kulturne scene dvije zemlje.

On je istakao da se protokoli, osim na saradnju, odnose i na rad na razvijanju zajedničke kulture jednog naroda koja treba da se gradi na zajedničkim temeljima.

„Srbija svim srcem i dušom želi da brine o srpskom kulturnom prostoru, bez ikakvih teritorijalnih ograničenja. Gde god su Srbi živeli i ostavili neki kulturni trag i spomenik Srbija je dužna da brine o tome, pa tako i o Republici Srpskoj“, naglasio je Masliković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana