Поставка Милоша Шобајића на тврђави Кастел: “Прогон” је тјескоба, гушење и бјежање

Миланка Митрић
Поставка Милоша Шобајића на тврђави Кастел: “Прогон” је тјескоба, гушење и бјежање

Бањалука - Шобајићев опус одувек се базирао на призорима прогона, бежању, избегавању замки свуда око нас, тражењу спаса од опасности која на сваком кораку вреба. Његово дело је, недвосмислено, засновано на два безвремена и универзална симбола: бежању и гушењу.

Навела је ово Маја Т. Искјеро, у каталогу изложбе “Прогон”, сликара Милоша Шобајића, која је отворена у каменој кући на тврђави Кастел.

И заиста, из огромних слика вриште боје унутрашње мрачне тјескобе човјека. Вришти саплетено бјежање од несреће, бјежање од онога што гуши, прогони, урушава и убија, бјежање од себе, од свијета и од живота.

Шобајић истиче да је мотив прогона нешто што га прати деценијама и нешто што је константа у његовим радовима.

- Све моје слике и скулптуре последњих деценија представљају неког човека који покушава да се спасе, да избегне разне замке, да их прескочи између неког затвореног простора и све се своди на то да сам стално сликао прогон - рекао је Шобајић.

Дјела која су представљена бањалучкој публици, слике и инсталације, настајале су у посљедње двије деценије.

- Ту су слике, почевши од прогона, који је наш праисторијски, кад су Адам и Ева били прогнани из раја на ову планету, па преко свих осталих прогона, посебно оних који највише боле, а то су они прогони српскога народа са наше територије. Ова изложба је скуп слика насталих у последњих двадесетак година. Међу њима је и ова моја инсталација, која представља прогон, бежање пред нечастивим силама и свијет који бјежи на неколико страна, и бјежи прије свега да спасе голу кожу - казао је Шобајић.

Директор Банског двора Културног центра, Младен Матовић, изразио задовољство што је поставка једног од најзначајнијих српских сликара данашњице нашла свој пут и до Бањалуке.

- Осјећам изузетно задовољство и част што смо у овом предивном здању камене куће у могућности да угостимо Милоша Шобајића, једног од најистакнутијих умјетника данашњице. Не знам постоји ли љепши и репрезентативнији начин да заокружимо једну историјску годину за Бански двор. Кад кажем историјску, мислим у програмском смислу, јер је ово година у којој смо покренули чак три фестивала и организовали више од стотину догађаја у властитој продукцији. Ова изложба је наставак праксе организовања висококвалитетног програмског садржаја у властитој продукцији - објаснио је Матовић.

Изложба “Прогон” отворена је до 15. јануара, сваки дан (осим  недјеље) од 10 до 18 часова.

Одбаченост

 

- Људи који настају из руку Милоша Шобајића, представљени су у својој јачини и незадовољству у времену прожетом мржњом, гушећи се у туђим и својим течностима, бежећи ван граница своје домовине, ван граница познатог. Шобајић сведочи о постојању оних људи избачених из историје, гомиле саткане од портрета без биографије, те им даје снагу да се тргну, да врате свој идентитет и умакну систему. Позива их на напуштање мрака - навела је Маја Т. Исјкеро у каталогу изложбе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана