Портрети Данка Бркића као непресушна инспирација

Снежана Тасић
Портрети Данка Бркића као непресушна инспирација

Приједор - Изложба радова "Портрети" професора бањалучке Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Данка Бркића окупила је велики број љубитеља умјетности на отварању у приједорској Галерији "96".

Директор Галерије Тихомир Илијашевић истакао је да је у питању тридесетак цртежа и слика рађених акварелом и уљем на платну изузетног мајстора ликовних портрета, као веома тешке и захтјевне области ликовне умјетности.

- Веома мало ликовних стваралаца се бави овом техником, најчешће из једног јединог, врло прозаичног разлога, а то је зато што не умију да дочарају магију портрета. Међутим, Данко Бркић то ради одлично, што је и показао кроз ову поставку - рекао је Илијашевић.

Аутор изложбе Данко Бркић је истакао да је портрет од давнина цијењен као једна од најтежих ликовних вјештина, али проналаском фотоапарата и камере све се мијења.

Бркић је додао и да љубав према портрету остаје тако само жеља самог сликара да се опредијели за тај жанр у свом раду.

- Волим све жанрове у умјетности и графику и мозаик, али портрет је нешто специфично што сам његовао током свог досадашњег рада. Изложба представља пресјек мог двадесетогодишњег рада у области портрета - рекао је Бркић.

Он је истакао да ова изложба обухвата радове од студентских дана, па све до данашњег времена.

- Постоје разлике између портрета надахнућа и оних наручених, јер код ових других увијек слиједи настојање за вјеродостојношћу. Без обзира на двије врсте приказа, галерија портрета пружа широке могућности аутора који је увијек његовао ову завидну техничку изражајност - записала је у каталогу изложбе ликовни критичар Љиљана Суботић.

Сви љубитељи ликовне умјетности имају прилику да ову интересантну изложбу погледају до 21. децембра у Галерији "96".

Концерт

У склопу изложбе одржан је концерт једног од најдаровитијих младих музичара који свира на хармоници Александра Дринића, студента друге године Музичке академије у Источном Сарајеву. Он је пред присутном публиком извео композиције еминентних мајстора умјетничке музике, међу којима су дјела Баха, Мусоргског, Скарлатија, Семионова и Бонакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана