Положени вијенци испред споменика Петру Кочићу у Чубурском парку

Срна
Положени вијенци испред споменика Петру Кочићу у Чубурском парку

Београд - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, представници завичајних удружења и удружења књижевника положили су данас вијенце испред споменика Петру Кочићу у Чубурском парку у Београду, а у оквиру манифестације "Кочићев збор".

Предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић рекао је да је данас, када се обиљежава 100 година од рођења великог српског књижевника његово дјело још актуелно и да се много тога није промијенило.

"И тада је у дјелу 'Јазавац пред судом' и другим дјелима критикована власт и Сабор", додао је Поповић и нагласио да данас више од двије деценије постоје високи представници међународне заједнице који су тутори и намећу одлуке, те да се на све начине покушава забранити референдум у Српској који је легитимно право сваког народа.

Поповић је подсјетио да је Кочић најбоље одсликао стање у БиХ послије анексије, те да је живио свега 39 година.

Полагању вијенаца у Чубурском парку присуствовао је и директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, представници завичајног удружења "Змијање", Удружења књижевника Србије и грађани.

Пригодну пјесму испред споменика Кочићу прочитао је Мићо Цвјетић, уредник "Књижевних новина" које излазе у Србији.

У оквиру овогодишњег "Кочићевог збора" биће организован низ манифестација у Бањалуци, Београду и Кочићевом родном Змијању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана