Pojenje sve popularnija

Cvija Mrkonjić
Pojenje sve popularnija

Istočno Sarajevo - Mladi umjetnici se posljednjih godina sve češće odlučuju da upišu Odsjek za crkvenu muziku i pojanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Potvrdio je ovo šef Odsjeka Rade Radović, koji je istakao da je ovo jedini smjer ovakvog tipa na prostoru Republike Srpske, ali i Srbije.

- Vlada veliko interesovanje mladih umjetnika, kako iz Srpske, tako i iz Srbije, za duhovnu muziku - kazao je Radović i dodao da smjer za crkvenu muziku i pojanje trenutno pohađaju 22 studenta.

Prema njegovim riječima, za crkvenu muziku i pojanje se interesuje širok spektar različitih ljudi. Ova vrsta umjetnosti je kod nas i najprisutnija, ne samo kada je u pitanju crkvena djelatnost, nego uopšte u društvu. 

- Kada je u pitanju razvijanje ozbiljne muzike kod nas, veliki kompozitori su se prvobitno bavili crkvenom muzikom, pa onda ostalim žanrovima - naveo je Radović.

Na ovom smjeru su, osim opštih muzičkih predmeta, zastupljeni i muzički predmeti koji su isključivo u vezi sa crkvenom muzikom, te bogoslovski predmeti.

- Imamo pet bogoslovskih predmeta čija je matičnost na Bogoslovskom fakultetu u Foči. Jednostavno rečeno, imamo tri grupe predmeta koje daju mogućnost da se formira jedan ovakav obrazovni profil, odnosno profil crkvenog muzičara - rekao je Radović.

Odsjek za crkvenu muziku i pojanje počeo je sa radom akademske  1998/1999. godine, a osnovni studij traje osam semestara, nakon čega student stiče zvanje diplomiranog crkvenog muzičara.

Cilj Odsjeka je osposobljavanje studenata za učestvovanje u bogosluženjima i akademsko predstavljanje pravoslavne duhovne muzike na koncertnoj sceni.

Planirana je i mogućnost nastavka školovanja studenata Odsjeka za crkvenu muziku i pojanje na postdiplomskim studijama.

Kamerni hor

Na Odsjeku za crkvenu muziku i pojanje osnovan je Kamerni hor, za čijeg dirigenta je izabran profesor Rade Radović. U rad hora su uključeni i studenti sa drugih odsjeka, a osim brojnih nastupa, hor je dobio i značajne nagrade i priznanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana