Poezija tajna života

Danko Kuzmanović
Poezija tajna života

Banjaluka - Veliki dan za pisanu riječ, svjetski dan poezije, proglašen od strane UNESKO-a na današnji dan prije 20 godina, na razne načine, uglavnom čitanjem stihova, biće obilježen širom planete.

 

Još od 1999. godine, kada je UNESKO proglasio 21. mart, kao praznik stiha, cilj je promovisanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije. Ovo je idealna prilika da preko značajnih književnih imena skrenemo pažnju na to koliko je čitana ova grana književnosti danas.

Govoreći povodom Svjetskog dana poezije, pjesnici Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo su za “Glas Srpske” objasnili da su stihovi najiskreniji dokaz ljudskih emocija pretočenih na papir.

Veliki srpski pjesnik Matija Bećković, je još davno u pjesmi “Poeziju više niko neće pisati” zapisao: “Pesnici će pokušati da se izmaknu ispred onog što su rekli, ali će ih stići ono što su izmišljali i predviđali. Poezija će tražiti njihove živote, da bi njene metafore bile istinite i potvrđene. U novim generacijama niko po tu cenu neće hteti da bude pesnik, a pesnik se ne može biti drukčije u tolikoj laži.”

Danas Bećković možda malo drugačije misli o tome, smatrajući da poeziju spasavaju čitaoci koji su razumjeli da se u poeziji krije smisao života.

- Svaki dan je dan poezije. Svaki dan slušamo to kako je vrijeme poezije došlo i prošlo i kako su pesnici otpevali svoje, a ljubitelji poezije to demantuju. Skoro da su i pesnici odustali od poezije, ali čitaoci nisu, jer poezija nije nikakva tajna za sebe, nego je tajna života. Kada bi nestalo poezije, iščezao bi i smisao života. Poeziju su izdali prvo izdavači, pa pesnici, ali čitaoci nisu, to je dragoceno - istakao je Bećković.

Još jedan velikan poezije, Rajko Petrov Nogo, pokušao je da da odgovor na slavno Helderlinovo pitanje “čemu pjesnici u oskudna vremena?”

- Za prave pesnike svako vreme je oskudno vreme. Nema srećnih pesnika. Srećni pesnici su, ako su srećni, avetinje, nisu pesnici. Oskudno vreme je svakako inspirativno za poeziju - kazao je Nogo.

Nesreću poezije kod nas čini i to što je čita i stvara isti krug ljudi, dakle, određena grupa koja piše i čita poetske stihove svojih kolega.

- Ima veoma dobre poezije danas, ali nema čitalaca. Na tome se svjesno radilo, jer se i ono što je bilo pravih vrednosti sve polako sklonilo na marginu. U prvi plan su došli “nikogovići”, ljudi bez lica. Junaci našeg doba su ološ, kao što vidite na televiziji svaki dan - rekao je Nogo.

Kako sačuvati poeziju u budućnosti je pitanje na koji niko, pa ni pjesnik kao što je Nogo nema odgovor.

-  Kako sačuvati poeziju - to je bitka svakog pesnika individualno. Eto, recimo, Bećković, on je produktivan pesnik i vrlo često je u javnosti i svaki put kada govori govori vrlo važne i suštinske stvari. Ima još njemu sličnih. Izdvojio bih još i Đorđu Sladoja, to je jedan izvanredan pesnik, oni mogu da je sačuvaju, ali ništa nema bez prave publike, bez pravih čitalaca - zaključio je Nogo.

Obilježavanje

 

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci večeras će čitanjem stihova biti obilježen Svjetski dan poezije. Riječ je o tradicionalnoj večeri poezije “PO-v-EZIVANjE”, gdje svako ima pravo da izađe i uz mikrofon predstavi svoje radove publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana