Поезија тајна живота

Данко Кузмановић
Поезија тајна живота

Бањалука - Велики дан за писану ријеч, свјетски дан поезије, проглашен од стране УНЕСКО-а на данашњи дан прије 20 година, на разне начине, углавном читањем стихова, биће обиљежен широм планете.

 

Још од 1999. године, када је УНЕСКО прогласио 21. март, као празник стиха, циљ је промовисање читања, писања, објављивања и проучавања поезије. Ово је идеална прилика да преко значајних књижевних имена скренемо пажњу на то колико је читана ова грана књижевности данас.

Говорећи поводом Свјетског дана поезије, пјесници Матија Бећковић и Рајко Петров Ного су за “Глас Српске” објаснили да су стихови најискренији доказ људских емоција преточених на папир.

Велики српски пјесник Матија Бећковић, је још давно у пјесми “Поезију више нико неће писати” записао: “Песници ће покушати да се измакну испред оног што су рекли, али ће их стићи оно што су измишљали и предвиђали. Поезија ће тражити њихове животе, да би њене метафоре биле истините и потврђене. У новим генерацијама нико по ту цену неће хтети да буде песник, а песник се не може бити друкчије у толикој лажи.”

Данас Бећковић можда мало другачије мисли о томе, сматрајући да поезију спасавају читаоци који су разумјели да се у поезији крије смисао живота.

- Сваки дан је дан поезије. Сваки дан слушамо то како је вријеме поезије дошло и прошло и како су песници отпевали своје, а љубитељи поезије то демантују. Скоро да су и песници одустали од поезије, али читаоци нису, јер поезија није никаква тајна за себе, него је тајна живота. Када би нестало поезије, ишчезао би и смисао живота. Поезију су издали прво издавачи, па песници, али читаоци нису, то је драгоцено - истакао је Бећковић.

Још један великан поезије, Рајко Петров Ного, покушао је да да одговор на славно Хелдерлиново питање “чему пјесници у оскудна времена?”

- За праве песнике свако време је оскудно време. Нема срећних песника. Срећни песници су, ако су срећни, аветиње, нису песници. Оскудно време је свакако инспиративно за поезију - казао је Ного.

Несрећу поезије код нас чини и то што је чита и ствара исти круг људи, дакле, одређена група која пише и чита поетске стихове својих колега.

- Има веома добре поезије данас, али нема читалаца. На томе се свјесно радило, јер се и оно што је било правих вредности све полако склонило на маргину. У први план су дошли “никоговићи”, људи без лица. Јунаци нашег доба су олош, као што видите на телевизији сваки дан - рекао је Ного.

Како сачувати поезију у будућности је питање на који нико, па ни пјесник као што је Ного нема одговор.

-  Како сачувати поезију - то је битка сваког песника индивидуално. Ето, рецимо, Бећковић, он је продуктиван песник и врло често је у јавности и сваки пут када говори говори врло важне и суштинске ствари. Има још њему сличних. Издвојио бих још и Ђорђу Сладоја, то је један изванредан песник, они могу да је сачувају, али ништа нема без праве публике, без правих читалаца - закључио је Ного.

Обиљежавање

 

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци вечерас ће читањем стихова бити обиљежен Свјетски дан поезије. Ријеч је о традиционалној вечери поезије “ПО-в-ЕЗИВАЊЕ”, гдје свако има право да изађе и уз микрофон представи своје радове публици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана