Poezija i freske Svetislava Mandića na pergamentu duše

Poezija i freske Svetislava Mandića na pergamentu duše 23.09.2017 12:02 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Stvaralaštvo pjesnika i slikara Svetislava Mandića biće osvijetljeno iz novog ugla na izložbi koju je priredila bibliotekar Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Vanja Šmulja.

Postavka, čije je svečano otvaranje najavljeno za 27. septembar u 13 časova, naslovljena je "Na pergamentu duše poezija i freske Svetislava Mandića".

- Izložbu o poeziji i freskama Svetislava Mandića, pa tako i ovaj katalog, osmislili smo i projektovali u znaku srpske i svjetske kulturne baštine. Srednjovjekovne freske koje je svojim radom štitio od propadanja i zaborava, ali i poezija koja je velikim dijelom, onim najvažnijim, sa tim radom povezana, predstavljaju osnovni sadržaj ove izložbe - rekla je Šmulja.

Inspiraciju je, nastavlja, ovaj vrsni kopista i konzervator dobijao na samom izvorištu svetosti i duhovnosti, u dijalogu dvaju umjetnosti koje je nosio u sebi.

- Tu duhovnu i estetsku vertikalu Mandićevog djela sagledavamo u dijalogu slike i riječi, dijalogu vrlo čestom u srpskoj književnosti, u velikoj poeziji inspirisanoj ikonom, freskom, sakralnom arhitekturom. Za razliku od drugih srpskih, pa i svjetskih pjesnika, čije je djelo obilježavala intermedijalnost vizuelne umjetnosti i umjetnosti riječi, Mandić je bio još bliži onoj sakralnoj energiji koju su prizvali i kojom su oblikotvorili prvobitni freskopisci - objašnjava autorka izložbe.

Ona podsjeća da su Mandiću svoje pjesme posvećivali velikani srpske poezije poput Stevana Raičkovića i Branka Miljkovića, a danas je ovaj umjetnik gotovo zaboravljen.

- Ovom izložbom i publikacijom želimo da od zaborava otrgnemo prije svega djelo jednog velikog čovjeka, da odamo priznanje jednom velikom pregalaštvu koje je od zaborava i propadanja sačuvalo ogroman dio srpske i svjetske baštine. Neke od fresaka koje ovdje vidimo samo su dio onoga što je sačuvao Svetislav Mandić, kako svojim umjetničkim radom tako i svojim pjesničkim talentom - ističe Šmulja.

Književni, pjesnički, umjetnički i kulturni rad Svetislava Mandića snažno je zasnovan na pravoslavnoj duhovnosti i tradiciji, što će na ovoj izložbi doći do punog izražaja.

Mandić je objavio više knjiga u kojima se bavi srpskim srednjovjekovljem, među kojima su "Drevnik, zapisi konzervatora", "Črte i reze, fragmenti starog imenika" i "Rozeta na Resavi, pletenije slovesa o Ravanici i Manasiji".

Punoća freskopisa

- Niko u srpskoj književnosti kao Svetislav Mandić, u punoći freskopisa i lirike ostvarenoj u jednom biću, nije sa takvim pijetetom pjevao o slikaru i njegovom podvigu, niti toliko duboko, suštinski pojmio plod toga podviga - kaže Vanja Šmulja. © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica