Поезија и фреске Светиславa Мандићa на пергаменту душе

Александра Глишић
Поезија и фреске Светиславa Мандићa на пергаменту душе

Бањалука - Стваралаштво пјесника и сликара Светислава Мандића биће освијетљено из новог угла на изложби коју је приредила библиотекар Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Вања Шмуља.

Поставка, чије је свечано отварање најављено за 27. септембар у 13 часова, насловљена је "На пергаменту душе поезија и фреске Светислава Мандића".

- Изложбу о поезији и фрескама Светислава Мандића, па тако и овај каталог, осмислили смо и пројектовали у знаку српске и свјетске културне баштине. Средњовјековне фреске које је својим радом штитио од пропадања и заборава, али и поезија која је великим дијелом, оним најважнијим, са тим радом повезана, представљају основни садржај ове изложбе - рекла је Шмуља.

Инспирацију је, наставља, овај врсни кописта и конзерватор добијао на самом изворишту светости и духовности, у дијалогу двају умјетности које је носио у себи.

- Ту духовну и естетску вертикалу Мандићевог дјела сагледавамо у дијалогу слике и ријечи, дијалогу врло честом у српској књижевности, у великој поезији инспирисаној иконом, фреском, сакралном архитектуром. За разлику од других српских, па и свјетских пјесника, чије је дјело обиљежавала интермедијалност визуелне умјетности и умјетности ријечи, Мандић је био још ближи оној сакралној енергији коју су призвали и којом су обликотворили првобитни фрескописци - објашњава ауторка изложбе.

Она подсјећа да су Мандићу своје пјесме посвећивали великани српске поезије попут Стевана Раичковића и Бранка Миљковића, а данас је овај умјетник готово заборављен.

- Овом изложбом и публикацијом желимо да од заборава отргнемо прије свега дјело једног великог човјека, да одамо признање једном великом прегалаштву које је од заборава и пропадања сачувало огроман дио српске и свјетске баштине. Неке од фресака које овдје видимо само су дио онога што је сачувао Светислав Мандић, како својим умјетничким радом тако и својим пјесничким талентом - истиче Шмуља.

Књижевни, пјеснички, умјетнички и културни рад Светислава Мандића снажно је заснован на православној духовности и традицији, што ће на овој изложби доћи до пуног изражаја.

Мандић је објавио више књига у којима се бави српским средњовјековљем, међу којима су "Древник, записи конзерватора", "Чрте и резе, фрагменти старог именика" и "Розета на Ресави, плетеније словеса о Раваници и Манасији".

Пуноћа фрескописа

- Нико у српској књижевности као Светислав Мандић, у пуноћи фрескописа и лирике оствареној у једном бићу, није са таквим пијететом пјевао о сликару и његовом подвигу, нити толико дубоко, суштински појмио плод тога подвига - каже Вања Шмуља. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана