Podsjetnik na zemljotrese

Dejan Vujanić
Podsjetnik na zemljotrese

BANjA LUKA - Velika multimedijalna izložba pod nazivom "Solidarnost" otvorena je u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, pred velikim brojem posjetilaca.

Izložbu koju su zajedno realizovali Muzej grada Skoplja i Muzej savremene umjetnosti RS i koja predstavlja svojevrsni podsjetnik na zemljotrese koji su pogodili Skoplje i Banju Luku i izraz zahvalnosti i poštovanja svima onima koji su pomogli dva grada u teškim trenucima, otvorio je istoričar Dragan Davidović.

- Kao i Knjiga o Jovu i ovi naši zemljotresi moraju biti završeni optimizmom i bez očaja. Pogledajte šta su rekli Felini i Sartr u svojim porukama Skopljacima 1963. godine: iz ove nesreće mora da se rodi pobjeda - rekao je Davidović.

Sve velike nesreće, dodao je on, predstavljaju jednu veliku opomenu, kao što se 1963. i 1969. godine rodila opomena savjesti čitavom čovječanstvu.  

- Riječ je o opomeni solidarnosti u svim nesrećama, opomena da sami sebi ne smijemo praviti nesreće, jer više smo sami sebi unesrećili, nego što je to zemljotres uradio. Rušili smo ono što sami nismo mogli da popravimo. Nesreća je uvijek manja od ljudske ljubavi - istakao je Davidović.

Direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković podsjetila je da je zemljotres koji je 1969. godine u Banjoj Luci rušio zgrade, izgradio Umjetničku galeriju, sadašnji Muzej savremene umjetnosti.

- Zahvaljujući solidarnosti umjetnika bivše Jugoslavije i cijeloga svijeta, koji su Banjoj Luci nakon zemljotresa darovali svoja djela izgrađen je temelj današnjeg Muzeja savremene umjetnosti RS - kazala je Labović-Marinković.

Izložba se sastoji iz tri segmenta, dva u realizaciji Muzeja grada Skoplja: 84 raznobojne zastave koje pokazuju solidarnost ljudi, institucija i država sa Skopljacima 1963. godine, kao i projekcija Bulajićevog filma "Skopje '63".

Direktor Muzeja grada Skoplja Jovan Šurbanoski istakao je da je izložba nastala povodom 45 godina od skopskog zemljotresa, 

- Želeli smo da preko zastava država koje su nam pomogle 1963. godine pokažemo koliko je ta solidarnost i humanost bila velika. Hteli smo snažnim koloritom zastava da privučemo pažnju da se vidi ko je sve pomogao našem gradu, ali i da izrazimo zahvalnost za pomoć koja nam je tada pružena - rekao je Šurbanoski. 

Muzej savremene umjetnosti predstavio se postavkom "Deset", koja obuhvata deset prvih slika koje su zavedene u veliku knjigu inventara.

- Izloženo je deset grafičkih listova, Bogdana Meška Kiara, Miodraga Nagornog, Rika Debenjaka i drugih. To su listovi koji su nastali u sedmoj deceniji, kad je na cijelom prostoru bivše Jugoslavije jedna od dominantnih tehnika bila grafika - rekla je autorka ovog segmenta Ljiljana Perduv-Misirlić. 

Izložba će biti otvorena do 15. novembra 2009. godine.

Pokretanje emocija

- Kada se dogodio zemljotres u Banjoj Luci imala sam jednu ekipu mladih ljudi sa kojima sam radila na spašavanju kulturno-istorijskih spomenika. Prvi koji mi se javio bio je moj kolega iz Skoplja Boris Petkovski, koji je tada bio u fazi formiranja Muzeja moderne umetnosti. Ovom izložbom kod mene se ponovo pokreću silne emocije - kazala je istoričarka umjetnosti Vidosava Grandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana