Počinje pozorišni festival Aplauz fest: Igre na ratnom dvorištu podižu zavjesu

Mirna Pijetlović
Počinje pozorišni festival Aplauz fest: Igre na ratnom dvorištu podižu zavjesu

Banjaluka - Želimo da u festivalskom okruženju ugostimo neke od odličnih predstava iz regiona, a s druge strane da našoj publici ponudimo jedan drugačiji, raznovrsniji repertoar.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" direktor DIS pozorišta mladih Novica Bogdanović, uoči početka šestog "Aplauz festa", koji će biti otvoren večeras u 19.30 časova u Domu omladine u Banjaluci.

On je podsjetio da je "Aplauz fest" nastao kao potreba i želja da se obilježi Svjetski dan pozorišta i počeo je kao revija pozorišnih predstava. Međutim, s godinama je festival rastao i nadograđivao se, pa danas imamo istinski kulturni događaj za sve ljubitelje kulture.

- Specifičnost festivala je da ga osmišljavaju i u potpunosti realizuju mladi članovi DIS pozorišta mladih. Festival ove godine nosi i naziv "Vašar kulture", a organizuje ga u saradnji sa evro-mediteranskom mrežom i fondacijom "Alf" - najavio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, publika će biti u prilici da pogleda devet pozorišnih predstava, reviju festivalskih filmova sa "Tuzla film festivala", berzu kulturne ponude, edukativne radionice, tribine, razgovor o perspektivi i mogućnostima koprodukcijskih projekata, šarenu zabavu za posjetioce, kao i specijalizovane izložbe.

- Zajedničkim snagama smo se potrudili da ovogodišnji "Vašar kulture" bude raznovrstan, zanimljiv i ono što je bitno, besplatan za sve posjetioce - istakao je Bogdanović.

Kada je u pitanju program, nakon svečanog otvaranja večeras publika može da pogleda izložbu slijepih i slabovidih "BODž", koja je nastala u okviru likovnih radionica u Biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Prva predstava koja će biti odigrana na "Aplauz festu" večeras u 20.30 časova je "Igre na ratnom dvorištu". Riječ je o autorskom projektu glumca i reditelja Rok Radiše, rađenom u produkciji DIS pozorišta mladih iz Banjaluke.

Svi programski sadržaji su besplatni i održavaće se do 4. aprila u Domu omladine u Banjaluci, a na festival dolaze kulturni radnici iz Tuzle, Kostajnice, Novog Grada, Nove Bile, Beograda, Temišvara i Zvornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana