Почиње позоришни фестивал Аплауз фест: Игре на ратном дворишту подижу завјесу

Мирна Пијетловић
Почиње позоришни фестивал Аплауз фест: Игре на ратном дворишту подижу завјесу

Бањалука - Желимо да у фестивалском окружењу угостимо неке од одличних представа из региона, а с друге стране да нашој публици понудимо један другачији, разноврснији репертоар.

Рекао је ово за "Глас Српске" директор ДИС позоришта младих Новица Богдановић, уочи почетка шестог "Аплауз феста", који ће бити отворен вечерас у 19.30 часова у Дому омладине у Бањалуци.

Он је подсјетио да је "Аплауз фест" настао као потреба и жеља да се обиљежи Свјетски дан позоришта и почео је као ревија позоришних представа. Међутим, с годинама је фестивал растао и надограђивао се, па данас имамо истински културни догађај за све љубитеље културе.

- Специфичност фестивала је да га осмишљавају и у потпуности реализују млади чланови ДИС позоришта младих. Фестивал ове године носи и назив "Вашар културе", а организује га у сарадњи са евро-медитеранском мрежом и фондацијом "Алф" - најавио је Богдановић.

Према његовим ријечима, публика ће бити у прилици да погледа девет позоришних представа, ревију фестивалских филмова са "Тузла филм фестивала", берзу културне понуде, едукативне радионице, трибине, разговор о перспективи и могућностима копродукцијских пројеката, шарену забаву за посјетиоце, као и специјализоване изложбе.

- Заједничким снагама смо се потрудили да овогодишњи "Вашар културе" буде разноврстан, занимљив и оно што је битно, бесплатан за све посјетиоце - истакао је Богдановић.

Када је у питању програм, након свечаног отварања вечерас публика може да погледа изложбу слијепих и слабовидих "БОЏ", која је настала у оквиру ликовних радионица у Библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Прва представа која ће бити одиграна на "Аплауз фесту" вечерас у 20.30 часова је "Игре на ратном дворишту". Ријеч је о ауторском пројекту глумца и редитеља Рок Радише, рађеном у продукцији ДИС позоришта младих из Бањалуке.

Сви програмски садржаји су бесплатни и одржаваће се до 4. априла у Дому омладине у Бањалуци, а на фестивал долазе културни радници из Тузле, Костајнице, Новог Града, Нове Биле, Београда, Темишвара и Зворника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана