Почео први Театар фест лица са инвалидитетом

Срна
Почео први Театар фест лица са инвалидитетом

Бањалука - У Бањалуци је, монодрамом "Бијели штап", почео међународни театар фест лица са инвалидитетом који ће трајати вечерас и сутра.

Монодраму је у бањалучком Градском позоришту "Јазавац" извела слијепа књижевница из Бањалуке Борка Тадић, а комад говори о анегдотама и животним ситуацијама у којима се често налазе слијепа лица.


Прије извођења монодраме, предсједник Управног одбора Удружења "Инфо парт" Вера Бошковић истакла је на конференцији за новинаре да је ријеч о првом интернационалном позоришном фестивалу лица са инвалидитетом, на којем учествују лица из БиХ, Хрватске и Србије.

Она је навела да ће током фестивала, осим монодраме "Бијели штап", бити изведена и представа "Јуче сам се сјетио плаве" Драмског студија слијепих и слабовидих "Нови живот" из Загреба.

Публици ће се представити и комичар из Сарајева Јасмин Џемиџић, а биће изведена и представа "Хегел и дуга листа превара" групе "Хајде да" из Београда.

Бошковићева је подсјетила да је Градско позориште "Јазавац" прилагодило простор за улазак глумаца са инвалидитетом на сцену.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Бањалука Љубинка Драгојевић рекла је да је ова манифестација важна како би показала грађанима да лица са инвалидитетом нису само конзументи умјетности, већ и њени активни ствараоци.

Она је нагласила да је Удружење "Инфо парт" овим пројектом доказало да лица са инвалидитетом имају исте потребе и жеље као и лица без инвалидитета, те да ће овај фестивал обогатити бањалучку културну сцену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана