Počelo oslikavanje murala u Prijedoru: Utopijska vizija utkana u Grad

Snežana Tasić
Počelo oslikavanje murala u Prijedoru: Utopijska vizija utkana u Grad

Prijedor - Članovi umjetničke grupe "Dim tim" iz Beograda Danijela Mršulja-Vasić i Milenko Vasić, autori pobjedničkog rada "Grad", počeli su juče u Prijedoru oslikavanje murala.

Ovaj dvojac pobjednik je ovogodišnjeg konkursa za dodjelu međunarodne nagrade "Paola de Manjinkor" za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2016. godinu.

Rad je dio ciklusa slika "Metamorfoze" koji, prema riječima autora, predstavlja utopijsku viziju kojom se mapiraju i osvajaju prostori i gradovi u kojima je utopija moguća.

- Prepoznali smo Prijedor iz vremena početka industrijalizacije, kada evropski uticaji nadilaze orijentalne. Naša likovna poetika je bliska novom geometrizmu i na tragu je Bauhausa. Boje na muralu su crna, bela i posebna srebrna - naveli su umjetnici.

Za ovaj dvojac, pod nazivom "Dim dim", Vasić kaže da je umjetnička grupa, u stvari porodica koju čini Milena kao vajar i on kao fotograf, te da im je ovo prvi put da u javnost izlaze sa jednim ovakvim radom i učestvuju na međunarodnom konkursu.

- Učinićemo sve da naš rad što bolje oslikamo i time se što bolje predstavimo u Prijedoru - rekao je Vasić.

Veličina murala je, dodaje, 16h12 metara, a oslikavanje će trajati narednih nekoliko dana, budući da je otvaranje planirano za 5. avgust.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Boris Eremić potvrdio je da su na konkursu za novi, četvrti gradski mural učestvovala 52 autora iz osam zemalja i iz dalekog Brazila.

- Žiri je odabrao najbolji rad koji će biti oslikan na gradskoj fasadi, čime se zaokružuje izrada murala u ovoj centralnoj gradskoj zoni i definitivno grad dobija veliku galeriju na otvorenom - istakao je Eremić.

Pobjedniku je pripala plaketa i novčana nagrada od 3.000 KM, koliko je Udruženje u mogućnosti da obezbijedi za pobjednika, uz oslikavanje na javnoj površini.

Za izbor murala nije bilo negativnih komentara, ali je odlična stvar što stanovništvo Prijedora učestvuje u izboru.

- Prije nekoliko godina ljudi nisu ni znali šta znači mural, a sada su komentarisali i sami se uključili u izbor onoga što će se slikati na jednoj od gradskih fasada - rekao je Eremić.

U centru Prijedora već se nalaze tri murala: "Šeširdžija" Nataše Konjević, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samoži Vidama i "Vrt" rumunskog autora Raula Opree.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana