Почелo осликавање мурала у Приједору: Утопијска визија уткана у Град

Снежана Тасић
Почелo осликавање мурала у Приједору: Утопијска визија уткана у Град

Приједор - Чланови умјетничке групе "Дим тим" из Београда Данијела Мршуља-Васић и Миленко Васић, аутори побједничког рада "Град", почели су јуче у Приједору осликавање мурала.

Овај двојац побједник је овогодишњег конкурса за додјелу међународне награде "Паола де Мањинкор" за избор најбољег мурала у Приједору за 2016. годину.

Рад је дио циклуса слика "Метаморфозе" који, према ријечима аутора, представља утопијску визију којом се мапирају и освајају простори и градови у којима је утопија могућа.

- Препознали смо Приједор из времена почетка индустријализације, када европски утицаји надилазе оријенталне. Наша ликовна поетика је блиска новом геометризму и на трагу је Баухауса. Боје на муралу су црна, бела и посебна сребрна - навели су умјетници.

За овај двојац, под називом "Дим дим", Васић каже да је умјетничка група, у ствари породица коју чини Милена као вајар и он као фотограф, те да им је ово први пут да у јавност излазе са једним оваквим радом и учествују на међународном конкурсу.

- Учинићемо све да наш рад што боље осликамо и тиме се што боље представимо у Приједору - рекао је Васић.

Величина мурала је, додаје, 16х12 метара, а осликавање ће трајати наредних неколико дана, будући да је отварање планирано за 5. август.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Приједора Борис Еремић потврдио је да су на конкурсу за нови, четврти градски мурал учествовала 52 аутора из осам земаља и из далеког Бразила.

- Жири је одабрао најбољи рад који ће бити осликан на градској фасади, чиме се заокружује израда мурала у овој централној градској зони и дефинитивно град добија велику галерију на отвореном - истакао је Еремић.

Побједнику је припала плакета и новчана награда од 3.000 КМ, колико је Удружење у могућности да обезбиједи за побједника, уз осликавање на јавној површини.

За избор мурала није било негативних коментара, али је одлична ствар што становништво Приједора учествује у избору.

- Прије неколико година људи нису ни знали шта значи мурал, а сада су коментарисали и сами се укључили у избор онога што ће се сликати на једној од градских фасада - рекао је Еремић.

У центру Приједора већ се налазе три мурала: "Шеширџија" Наташе Коњевић, "Трансформација" мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможи Видама и "Врт" румунског аутора Раула Опрее.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана