Почела ревија руског филма

СРНА
Почела ревија руског филма

Вишеград - У Мултиплексу "Доли Бел" у Андрићграду вечерас је пројекцијом филма "Острво" Павела Лунгина почела Прва ревија руског филма, на којој ће за три дана бити приказано седам филмова познатих режисера из Русије.

Замјеник амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц истакао је на отварању да се ревије организују у већим градовима Републике Српске и Федерације БиХ и да се руски филмови приказују тамо гдје неко жели да их види.

"Овдје у Андрићграду су нас дочекали пријатељи, ово је мјесто културе, а ми ту промовишемо руску културу", рекао је Керестеџијанц и додао да ће ревија бити настављена и наредних година у вријеме васкршњих празника.

Режисер Емир Кустурица је навео да је ова ревија само још једно подсјећање шта у данашњим условима савремени руски филм значи у свијету.

"Руски филм у историји свјетског филма чини његову основу, а посебно та рана фаза, која је била оптимум пропагандног филмског стварања, од монтаже режисера Сергеја Ајзенштајна до таквих бардова филмске траке као што су Александар Довженко и Всеволд Пудовкин", истакао је Кустурица.

Он је за филм "Острво" рекао да је то прича о људском битисању и религији и додао да је ревија у Андрићграду прилика да се види "шаренило" у руској кинематографији.

Говорећи о овој ревији, Кустурица се присјетио да је основна идеја при постављању камена-темељца за град од камена била да се у њему организују велики фестивали и ревије филмова, што се напокон и остварује.

Љубитељи руског филма ће за три дана моћи да погледају и фимове "Девета чета", "Чудо", "Олимпиус Инферно" и "Поп", као и два анимирана "Добриња Никитић и Змај Горинић" и "Кнез Владимир".

Ревија ће бити затворена филмом "Поп" режисера Владимира Хотиненка.

Организатор ревије руског филма у комплексу Андрићграда су Амбасада Русије у БиХ, управа града од камена и Српска православна црква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана