Počela dvodnevna naučna konferencija “Diskurs pobjede u književnosti”

Agencije
Počela dvodnevna naučna konferencija “Diskurs pobjede u književnosti”

Višegrad - U Andrićevom institutu u Andrićgradu počela je dvodnevna naučna konferencija “Diskurs pobjede u književnosti” koja je okupila eminentne profesore iz Republike Srpske i Srbije.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost pri ovom institutu Aleksandra Vraneš rekla je da se konferencija održava u vrijeme kada se obilježava važan datum u srpskoj i svjetskoj istoriji - Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

- Konferencija obuhvata vrlo širok raspon tumačenja diskursa pobede, od narodne do savremene književnosti. Apsolutno podrazumeva diskurs pobede u celovitom kanonu svetske književnosti, tako da ovde govorimo i o pobednicima starca Milije i o latinskom svetu u Andrićevim pripovetkama i o istorijskim ličnostima, o stvaralaštvu Aleksandra Puškina i drugih autora - istakla je Vranešova.

Ona je dodala da je za sutra planiran uvid u japansku književnost i u englesku književnost za djecu, a biće riječi i o diskursu pobjede i poraza.

Redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Ema Petrović rekla je da joj je veliko zadovoljstvo što je u Andrićgradu, s obzirom na to da je Andrić dao veliki doprinos orijentalistici.

- Danas smo čuli zanimljive referate posvećene diskursu slobode u književnosti i ostaje samo zahvalnost organizatorima Andrićevog instituta na ovom skupu - kazala je Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana