Плоча посвећена оснивању Прве српске читаонице

Плоча посвећена оснивању Прве српске читаонице 25.08.2018 13:26 | Срна

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић-Зечић открили су данас у Бањалуци плочу посвећену обиљежавању 150 година од оснивања Прве српске читаонице.

Радојичић је истакао да је Прва српска читаоница темељ данашње Народне и универзитетске библиотеке.


“Ове године обиљежавамо значајн датум за националну културу и историју, а то је 150 година Прве српске читаонице. Важно је да се подсјећамо наше историје и његујемо традицију, културу и писменост”, рекао је новинарима Радојичић.

Зечићева је нагласила да је Прва српска читаоница у Бањалуци основана у оквиру Богословије.

“Српска читаоница је била основана с циљем ширења писмености и учености. Ова мисија и данас је водиља Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске”, рекла је Зечићева. /крај/бон/сђп

Радојичић: Поносни организатори и домаћини

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је данас да је Бањалука поносни домаћин и организатор “Кочићевог збора”, који је и ове године обухватио низ манифестација различитог карактера.
“Драго ми је што смо данас угостили писце из региона, а у овој седмици имали смо низ догађаја који су на свој начин обиљежили жКочићев зборж”, рекао је Радојичић на пријему који је организовао за књижевнике, учеснике “Кочићевог збора”.

Он је изразио неслагање са забраном уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину који је требао да одржи књижевно вече у Бањалуци, саопштено је из Управе града.

“Опет имамо слична дешавања као у доба Кочића. Немогућност да одржимо књижевно вече због забране неке жцарске владеж у Сарајеву неодољиво подсјећа и повезује нас са нашим великаном”, додао је Радојичић.

Књижевник из Београда Душка Врховац рекла је да је поносна и срећна што стоји испред грба града на којем се налази и Петар Кочић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица