Пјесник Боро Капетановић за Глас Српске: Они који ништа не читају су наш чемер

Александра Маџар
Пјесник Боро Капетановић за Глас Српске: Они који ништа не читају су наш чемер

Бањалука - Као што је само потковица са седам рупа симбол среће, тако је, на другој страни, само пјесма без иједне рупе, добра пјесма.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" пјесник Боро Капетановић којем су ових дана у издању бањалучког "Арт принта" објављене двије нове књиге. Књига пјесама за одрасле "Муљ" и књига пјесама за дјецу "Једна чичка и два чичка". Књиге ко књиге, каже, тврд повез, мека лирика, међутим...

- У раскућеној кући и у друштву раскућених, духовно потрошених и већ поништених људи, гдје је све некако мучљиво, причати о поезији и љубави можда је чак и увредљиво, јер, са сигурношћу вам ово кажем, рад, јело и спавање, то је све што занима ове људе - казао је у Капетановић.

У свом препознатљивом стилу о поезији каже:

- Кад права жена хоће нешто лијепо да ти дадне, онда ти она даје нечујно и невидљиво и ако ниси баш фрајерчина, тешко да ћеш ишта скапирати.

На питање о читаности данашње књижевности, каже да се данас свашта објављује, па да се зато и чита свашта.

- Познато вам је да у животу неко воли курве, неко јогурт, а неко курве и јогурт заједно. Људи ће читати само оно што воле и ја им не бих кварио мерак. Они који ништа не читају, ти су наш чемер.

Ипак, он ствара и писању несебично, као и увијек поклања себе, па ће се убрзо на полицама књижара и библиотека наћи нове свјеже странице његове нове књиге.

- Скоро је за не вјеровати, али без икакве намјере догодило ми се као оном младићу што је драгој на питање: "А, што си се ти, драги, заљубио у мене?", одговорио: "Право да ти кажем, драга, зато што нисам имао шта да радим"... Дакле, више сам пискарао него писао, али када сам то мало уљудио и прочитао, видим да имам готову књигу. Књига ће се звати "Јесен дивљег коња", а њен излазак очекујте ускоро - најавио је Капетановић.

Овај пут говорио је и о младим људима, њиховој свакодневици и о ономе како се данас воли.

- Људи мисле да је вољети лако. А још ако и пишете о томе, онда вам дупло није лако. У равнодушности и досади свакодневице неке дјевојке се освајају за десет минута, за неке вам је потребно и десет година, а неке се освајају цио живот. Потрошити цио живот на освајање једне жене, држим да је веома кул и да је много племенитије него цио живот живјети с неким од кога вам је много дража навлака за јорган - прича пјесник.

Проблеми

- Увијек се намеће као једна од тема питање о проблемима Удружења књижевника РС и ресорног министарства културе.

Тај проблем, што је крава све мање, а коња све више, не очекујете ваљда да ријеше краве и коњи. То треба да ријеше газде и домаћини. Према томе, изванкњижевне проблеме писаца не треба да рјешавају писци, него држава - истакао је Боро Капетановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана