Pjesničko veče “Na Kočićevom tragu”: Slobodarskom poezijom ka časnom putu

Danko Kuzmanović
Pjesničko veče “Na Kočićevom tragu”: Slobodarskom poezijom ka časnom putu

Banjaluka - Lik i djelo Petra Kočića primjeri su beskompromisnosti, putokazi ka slobodi, istini i pravdi, vrijednostima zbog kojih na trusnom balkanskom tlu, nažalost, kroz razna vremena bivate, kako to kaže uvod u “Jazavca pred sudom”, prezreni i gladni k'o psi, kazao je Milan Rakulj, koji je ove godine bio u ulozi pjesnika, ali i domaćina pjesničke večeri “Na Kočićevom tragu” u okviru 53. Kočićevog zbora.

Prvi pjesnik kojeg je Rakulj najavio je ušao u književnost 2013. godine knjigom pjesama “Tunel”, za koju je dobio nagradu “Stražilovo”. Ove godine, takođe u izdanju “Brankovog kola”, objavljena je njegova druga knjiga pjesama, upečatljivog naslova “Zapisi sa malteške hridi”, a riječ je o Goranu Gavriću Grgi.

Poslije Gavrića, na malu pozornicu u parku “Petar Kočić” stupila je Aleksandra Marilović, pjesnikinja, profesor srpskog jezika i književnosti, ali i bibliotekarka koja, kako je Rakulj najavio, “ispod maske knjiškog moljca krije pjesnikinju burnog temperamenta”. U književnosti se pojavila 2011. godine knjigom pjesama “Dvopjev”. Nakon toga uslijedile su dvije zbirke pjesama koje su joj donijele i nagradu “Stražilovo”. Prošle godine objavila je i roman “Kompleks gospođe Bovari”.

Marilovićeva je rekla da na Kočića gleda kao na arhetip našeg mentalnog obrasca.

- Biti na tragu Petra Kočića nije ništa drugo do putovanje iz jedne emocije u drugu. Ako bih se sa vama igrala asocijacija na Kočićevo ime, odmah bih uzviknula - sloboda! Kočić nije od onih ljudi i pisaca sa kojim se može ćutati kao sa kamenom. Mada, Petar i jeste stijena, je l' tako? Kočića i ne gledam kao pisca, nego više kao arhetip našeg mentalnog obrasca - kazala je Marilovićeva. 

Najmlađa pjesnikinja koja je nastupila je Vladana Perlić, o kojoj će šira javnost tek u budućnosti čuti. U njenoj poeziji ima nešto što kočićevski gori, ne miri se sa nepravdom i odbacuje ropstvo svakojake vrste, ona još nije objavila svoju prvu knjigu, ali je stekla nemalu čitalačku publiku. Ove godine osvojila je i drugu nagradu na konkursu “Slovo Gorčina”, koji se svake godine raspisuje u Stocu u čast Maka Dizdara.

Pjesnik koji je sljedeći nastupio je Milan Vulić, bivši student književnosti, a danas jedan od urednika SRP-a, časopisa za književnost i umjetnost. Prvo djelo, kako je rekao Rakulj, izašlo mu je u tiražu od sedam knjiga i zvalo se “Nostalgija i zbunjenost”, te se ne zna nijedan čovjek koji danas posjeduje tu knjigu. Prošle godine objavio je zvanično svoju prvu zbirku pod nazivom “Zbirka grešaka”.

Vulić je rekao da biti na Kočićevom tragu znači biti na časnom putu.

  • Činjenica da je Kočić imao svega 39 godina ovozemaljskog života da stvori ime i djelo koje ne blijedi, evo već sto godina poslije njegove smrti, govori da je mladim piscima odavno trebalo dati više mjesta na manifestaciji koja nosi njegovo ime. Biti na Kočićevom tragu znači biti na časnom putu, uzdati se u svoje ljudske kvalitete, ne pristajati na kompromise poput poltronstva, spletkarenja i partijašenja. Gavrić i Rakulj, sa kojima sam imao čast i zadovoljstvo da nastupim, predstavljaju odličan primjer ljudskosti i vjerujem da je “negdje gore” Kočić ponosan što baš njih vidi ispred svog lika - istakao je Vulić.

“Kočićev dan u Beogradu”

U prestonici Srbije biće organizovan “Kočićev dan u Beogradu”, u okviru kojeg će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića na Novom groblju, kao i na spomenik u Čuburskom parku, te održano književno veče pod nazivom “Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji”.

“Kočićev dan u Beogradu” održava se uoči manifestacije “Kočićev zbor” na Zmijanju. Organizatori “Kočićevog dana u Beogradu” su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Udruženje književnika Republike Srpske, Udruženje književnika Srbije i Zavičajno društvo “Zmijanje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana