Пјеснички час у кући Алексе Шантића

А. Г.
Пјеснички час у кући Алексе Шантића

Мостар - "Шантићев фестивал дјеце пјесника" окупио је у Мостару талентоване младе мајсторе стиха, који су јуче посјетили и родну кућу славног пјесника.

Програм су првог фестивалског дана обиљежили школски час о Шантићевом животу, вече младих мостарских пјесника и пројекција филма о прошлогодишњој манифестацији.

Учесници су јуче били у кући аутора антологијских пјесама и најпознатијег мостарског пјесника, у чијем су опусу "Остајте овдје", "Вече на шкољу" и "Претпразничко вече".

- Млади пјесници обишли су гроб Алексе Шантића, гдје су дјеца пјесници читали своје стихове. Затим смо били у парку који носи пјесниково име, гдје су говорили његове пјесме. Касније је планирана књижевна радионица - рекао је генерални секретар Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Мостара Горан Косанић.

Свечано затварање и централно вече било је планирано за синоћ у Центру за културу града Мостара. Четврти међународни - "Шантићев фестивал дјеце пјесника" одржан је поводом обиљежавања годишњице смрти пјесника Алексе Шантића, у организацији СПКД "Просвјета.

На манифестацији је учествовао 21 млади пјесник, од тога шест из Мостара и 15 из држава бивше Југославије. Стручни жири је од 1.000 пристиглих радова одабрао 21 финалисту. Међу њима су биле поете из Македоније, Хрватске, Подгорице, Котора, Живиница, Невесиња и Мостара.

Ријеч је о једном од најважнијих дјечијих фестивала ове врсте у региону, а бројни финалисти са претходних манифестација објавили су пјесничке књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана