Пјесничка награда “Бранко Радичевић” Олги Мартиновој

Глас Српске
Пјесничка награда “Бранко Радичевић” Олги Мартиновој

Бањалука - Међународна пјесничка награда “Бранко Радичевић” за ову годину припала је угледној руској пјесникињи Олги Мартиновој. Лауреата је једногласно изабрао жири “Бранковог кола” у саставу - предсједник Ненад Грујичић и чланови Верица Тричковић и Мићо Савановић.

Награда ће бити свечано уручена Мартиновој 7. септембра на отварању 47. “Бранковог кола” у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији.

Олга Мартинова рођена је 1962. године у Русији у мјесту Дудинка, а одрасла је у Лењинграду, гдје је дипломирала студије руског језика и књижевности. Од 1991. године живи у Франкфурту на Мајни. Пише поезију, прозу и есеје на руском и њемачком језику. Њени објављени наслови су: “Писмо брезама” (2001), “Ко шта коме поклања” (2003), “Рим се налази негдје у Русији” (2006), “На промаји Европе” (2009), “Чак и папагаји нас надживе” (2010), “Између столова” (2011) и “О Чвирку и Чвирки” (2012).

- Кроз своје билингвално књижевно искуство, Мартинова поезију доживљава као поруку у боци коју океан живота носи на својим бурним таласима, као духовни бисер покренут из дубине подсвести - навели су из “Бранковог кола”.

Досадашњи добитници међународне награде “Бранко Радичевић” су истакнути свјетски пјесници, међу којима су: Филип Танселен, Вјачеслав Купријанов, Насо Вајена, Никита Данилов, Керол Ен Дафи, Валериј Латињин, Славомир Гвозденовић, Бабкен Симоњан, Петар Милошевић, Енес Кишевић и Јирген Израел. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана