Пијев живот - авантура за све

Александра Глишић
Пијев живот - авантура за све

Бањалука - Роман "Пијев живот" Јана Мартела, добитника престижне "Букерове" награде, добија ново издање на српском језику, а овај међународни бестселера продат је у више од 12 милиона примјерака широм свијета.

У издању београдске "Лагуне" појавиће се до краја мјесеца, а објављен је у више од 50 земаља. Књига је била инспиративна и за редитеља Анга Лија па је снимио истоимени филм који је освојио четири "Оскара".

- Свјежа, оригинална, паметна, препредена и прича препуна очаравајуће учености - записала је о књизи "Пијев живот" књижевница Маргарет Атвуд.

Прича прати Пија Патела, сина власника зоолошког врта, која има енциклопедијско знање о животињама и велики је заљубљеник у приче. Пи је имао шеснаест година када је његова породица кренула из Индије у Канаду на јапанском теретном броду, заједно са животињама из зоолошког врта, у потрази за бољим животом.

Када брод потоне Пи успијева да се спасе и остаје једини човјек у чамцу за спасавање, а друштво му праве хијена, орангутан, повријеђена зебра и Ричард Паркер, огромни бенгалски тигар. Ускоро ће тигар елиминисати све сем Пија, коме страх, знање и лукавство омогућују да преживи са Ричардом Паркером 227 дана на пучини Тихог океана. Када напокон стигну до обале Мексика, Ричард Паркер бјежи у џунглу и више га нико неће видјети. Људи који испитују Пија не желе да повјерују у његову причу и захтијевају да им исприча "истину". Послије вишесатног испитивања, Пи прича другу верзију, много мање фантастичну, много обичнију, али остаје мистерија да ли је она тачнија.

- Магична прича, толико разиграна, страшна и запањујућа да ћете повјеровати како је машта први корак према вјери... Свака страница нуди понешто од напетости, људскости, изненађења - записао је критичар "Тајмса".

Писац

Јан Мартел је и награђивани аутор "Чињеница иза Рокаматиових из Хелсинкија" (које су освојиле награду "Џерни"), "Бића", "Беатриче и Вергилије", "Високих планине Португалије", и једне публицистичке књиге: "101 писмо премијеру". Рођен у Шпанији 1963, студирао је филозофију на Универзитету Трент, радио разне послове - садио дрвеће, прао суђе, био радник у обезбјеђењу - и путовао нашироко прије него што се окренуо писању. Живи у Саскатуну, у Канади, са књижевницом Алис Куперс и њихово четворо дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана