Petrović-Zečić i Grandić u trci za fotelju Narodne i univerzitetske biblioteke RS

Aleksandra Madžar
Petrović-Zečić i Grandić u trci za fotelju Narodne i univerzitetske biblioteke RS

Banjaluka - Do zatvaranja javnog konkursa za izbor novog direktora Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske ostala su još samo četiri dana, a u kulturnim krugovima već su počele spekulacije o tome ko će u narednom mandatu zasjesti u fotelju ove kulturne institucije.

Sadašnji direktor Ljilja Petrović-Zečić potvrdila je za "Glas Srpske" da se ponovo kandidovala, a kako nezvanično saznajemo, u trci za tu funkciju su i Aleksandar Grandić, koji je zaposlen u nacionalnoj biblioteci, i jedan od bivših direktora Narodne biblioteke u Gradišci.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske rekli su nam da proceduru izbora kandidata sprovodi komisija koju imenuje Vlada Republike Srpske.

- Komisija se sastoji od pet članova (tri člana su iz Ministarstva prosvjete i kulture, dva člana su stručnjaci iz bibliotečke djelatnosti) - kazali su iz ministarstva.

Napominju da će komisija za izbor pregledati sve prijave koje stignu u propisanom roku, do 28. novembra, te će nakon sprovedene procedure, u skladu sa zakonskim rokovima i na osnovu kriterijuma za izbor i imenovanje, predložiti najboljeg kandidata.

- Nakon toga na osnovu dostavljenog prijedloga Vlada RS zvanično imenuje direktora Narodne i univerzitetske biblioteke RS - objasnili su iz resornog ministarstva.

Petrović-Zečić se osvrnula na uspjehe tokom pet godina na ovoj poziciji, te za naredni period najavila značajne projekte.

- Kada napravim osvrt na ovih pet godina, mogu slobodno reći da je biblioteka napravila veliki iskorak. Svojim najvećim uspjehom smatram povrat oduzete nadležnosti na bibliotečko-informacioni sistem KOBIS koju je 2006. godine preuzela biblioteka u federalnom Sarajevu - podsjetila je ona.

Za kraj ove godine najavljuje realizaciju velikog projekta, a riječ  je o automatizaciji pozajmljivanja knjiga.

- Nema više klasičnih bibliotečkih kartica, upisivanja datuma vraćanja, sve je potpuno automatizovano. Naš korisnik će u svakom trenutku znati kada treba da vrati knjigu, moći će da zaduži knjigu preko interneta, da je rezerviše - najavila je ona planove ako bude ponovo izabrana za direktora NUBRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana