Peti leptir na otvaranju

M. P.
Peti leptir na otvaranju

Sarajevo - Prvi festival dokumentarnog, religijskog, ekološkog i turističkog filma Viva film festival svečano je otvoren u četvrtak u bioskopu "Sinema siti" u Sarajevu.

Ovom prilikom upriličena je i premijera prvog 3D balkanskog igranog filma "Peti leptir", srpskog reditelja Milorada Milinkovića, koji je radio po knjizi Uroša Petrovića.

Priča filma kreće kada Aleksa, trinaestogodišnjak bez roditelja, zajedno sa svojim prijateljima iz Doma za nezbrinutu djecu biva upleten u misterioznu igru sa onostranim, iza koje stoji zli mag, advokat Jovica Vuk.

Lukavi starac koristi vidovitog dječaka da dopre do zlodolaca, pripadnika tajnog reda srednjovjekovnih ratnika kadrih da vidaju smrtonosne rane i tako mijenjaju tok istorije.
Očajnički želeći da se domogne njihove tajne besmrtnosti, Jovica Vuk sa hordom svojih jezivih poslušnika kreće na mistične vitezove. Tu, na drevnim vrletima planine Tare, dogodiće se nešto što niko nije očekivao...

Gosti na otvaranju festivala bili su Ratko Orozović, umjetnički direktor festivala, Željko Majstorović, član žirija u kategorijama ekološki i turistički film, te Jakob Finci, član žirija u kategoriji religijskog filma i Sabahudin Hadžialagić, član Savjeta festivala.

Projekcije filmova istovremeno će se održavati u tri grada: Sarajevu (Bosanski kulturni centar Sarajevo), Varešu (Stara crkva) i Kaknju (Dom kulture). 

Sve projekcije su besplatne i ovo je jedinstvena prilika da se u ovim gradovima pogledaju vrhunski religijski, ekološki i turistički dokumentarni filmovi, čiji su autori iz Nepala, Madagaskara, Australije, Južnoafričke Republike, Libana, Španije, Norveške, Italije, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, te BiH. 

Viva festival nastao je na inicijativu članova istoimenog udruženja iz Sarajeva, čiji su članovi filmski radnici i zaljubljenici u sedmu umjetnost.

Ovaj festival održava se pod pokroviteljstvom grada Sarajeva, a osim Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, podržala su ga i brojna ministarstva, organizacije i udruženja iz BiH.

Ceremonija zatvaranja festivala i dodjele nagrada održaće se u subotu, 30. maja, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana