Petar Božović za “Glas Srpske”: “Koka-kolizacija” nam ubija identitet

Aleksandra Madžar
Petar Božović za “Glas Srpske”: “Koka-kolizacija” nam ubija identitet

Banjaluka - Pogledajte celi svet, gubi se identitet, jezik. Pogledajte jezik na televiziji, gde možemo čuti “u bekstejdžu, megastar”... Šta je to nego globalizacija. Nije to samo kod nas. Onda mesto leskovačke pljeskavice, tu je “big mek”. Na snazi je “koka-kolizacija”.

Ovim riječima bard srpskog glumišta Petar Božović opisuje 21. vijek, kulturu, život mladih generacija, život uopšte i sve one koji izgubljeni u svakodnevici tumaraju tražeći smisao.

- Velike nacije i velike kulture takođe posrću, uzmimo Španiju za primer, koja je bila velesila, a sad posrće. Italija takođe, grčka civilizacija i kultura, to sve pada pod ruku “milosrdnog anđela” što je i nas bombardovao. On te bombarduje i zove se “milosrdni anđeo”. Uništio je narode i civilizacije, drži Indijance još u konc-lagenima. Pod izgovorom demokratije sve što je vredelo od industrije, poljoprivrede, zdrave hrane, sela, on jednog dana dođe i kupi ti za pet banki - naglasio je Božović.

Glumac, čije se uloge ne zaboravljaju i replike koje je samo on mogao donijeti na takav način da su bile i ostale dio odrastanja mnogih generacija, prisjetio se i vremena kada je počinjao.

- To je bilo uređeno drugačije. Može neko da kaže da je to bilo u političke svrhe. Baš me briga u koje je to bilo svrhe, bar se pažnja nije pridavala anti-kulturi, bar ne više nego kulturi. Uzmite samo muziku i kako to ide i koja vrsta. Kažu, to narod voli. To nije tačno, nego radi se o tome šta mu ti konstantno nudiš. Ako stalno imaš rijaliti šoue, može jedino to da gleda, šta bi drugo - istakao je on.

Doajen srpske pozorišne scene već neko vrijeme boravi u Banjaluci, što je izuzetna čast za Narodno pozorište Republike Srpske, jer je Božović u podjeli za novi komad “Otac i sin”, koji režira Nikola Pejaković. Na pitanje da li je mogao osjetiti duh Narodnog pozorišta RS i atmosferu u kojoj se radi, Božović je odgovorio da je teatar svuda isti.

- U bilo kom gradu, bilo gde, kraljevsko pozorište, neko malo, ovo narodno, svuda je isto, mi smo ceh, bavimo se istim poslom, imamo iste zadatke, interese, itd - objasnio je velikan.

Što se tiče predstave “Otac i sin”, kako kaže, režira je naš genije Nikola Pejaković.

- On briljira u svemu čega se dohvati. Nadam se da će tako voditi i ovu predstavu i da će biti sve u redu. Imamo jednu lepu atmosferu i to je isto jako bitno. Može se raditi, ne znam koji naslov da je u pitanju, ako nemate osećanje zajedništva, onda ništa od toga. Tako je u svakom timu, počevši od sporta do svega ostalog. Bio sam na njegovom koncertu u Beogradu, to odavno nismo videli. Zovem ga Džo Koker, a on se baš nešto ne otima, dopada mu se - ispričao je Božović.

Na izjavu Nikole Pejakovića da je “Banjaluka kulturna crna rupa” dodao je da je “Banjaluka još i mila majka”.

- On ima više prava da bude ovde kritičar, ali rekao bih da je Banjaluka još i mila majka. Bio sam prije neko veče u Mrkonjić Gradu. Znate šta je paradoks tu, imati divnu publiku a uslove za izvođače... Stvarno me sramota da vam govorim. Tad pomislite šta je ovo, koji je ovo vek, tu postoji neko neshvatanje - kaže Petar Božović.

Za publiku u Banjaluci Božović kaže da je ozbiljna i željna teatra, a ona će uživati u njegovom glumačkom iskustvu i talentu i poslije premijere Pejakovićevog komada.

Monodrama

Nestrpljenje da se Božović pojavi na sceni, sala ispunjena do posljednjeg mjesta, oni koji čekaju na pomoćne stolice, aplauzi i smijeh obilježili su u petak uveče izvođenje monodrame u kojoj je glumačkim kreacijama govorio tekstove iz “Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još” Matije Bećkovića i “Čegović” Dragana Uskokovića. Zaljubljenici u teatar su sat i po uživali u Narodnom pozorištu RS u ovim poznatim tekstovima koji posebno zvuče u interpretaciji Petra Božovića.

 

“Luča mikrokozma”

Božović će 2. maja u Banskom dvoru - Kulturnom centru izvesti Njegoševu “Luču mikrokozmu”, a 9. maja u nacionalnom teatru govoriće tekstove vladike Nikolaja Velimirovića.

- Postoji slabo interesovanje i za “Gorski vijenac”, ali ja sam rekao uradiću “Luču mikrokozmu”, ako treba, izaći ću nasred ulice i pričaću, baš me briga, pa ko će slušati nek sluša. Pošto sarađujem sa Prvim beogradskim pevačkim društvom, oni su napravili to na Kolarcu i ispalo je sjajno, stoga baš mi je drago što ćemo izvesti to u “Bajnoj Luci” - rekao je Petar Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana