Petar Bilbija, audio-video dizajner u NPRS: Svaka predstava novi izazov

Aleksandra Madžar
Petar Bilbija, audio-video dizajner u NPRS: Svaka predstava novi izazov

Banjaluka - Sama riječ pozorište u sebi krije toliko tajni, a jedna od njih su i svi ti ljudi koje publika ne vidi na sceni, a koji su značajnim dijelom zaduženi za sveukupni doživljaj komada koji igra.

Takav je i posao mladog reditelja Petra Bilbije, koji je u Narodnom pozorištu Republike Srpske zaposlen kao audio-video dizajner.

Njegovu kreativnost publika je imala priliku da osjeti i vidi u predstavama "Kuhinja", "S planine i ispod planine", "Četrnaesta", "Pravednici", "Garsonjera", "Ožalošćena porodica" i "Mrešćenje šarana".

Bilbija je objasnio da je opis njegovog zanimanja poprilično široko polje, s obzirom na današnju tehnologiju, pa samim tim može obuhvatati i više vrsta poslova.

- Predstave su zahtijevale drugačiji pristup, od kreiranja audio-vizuelnih sadržaja, do dizajna zvuka, kao i nekih živih video-manipulacija i posla ton majstora - objasnio je Bilbija.

U nacionalnom teatru imao je priliku da sarađuje sa sjajnim rediteljima, kakav je i Mladen Materić, koji je publiku uvukao u misteriozan svijet neverbalnog teatra kroz predstavu "Kuhinja".

- Sa svakim rediteljem je iskustvo bilo drugačije. Postoji nekolicina sa kojima mi je bilo zadovoljstvo sarađivati, jer smo se od početka lako razumjeli i bili na istom kolosijeku, a to nije uvijek slučaj - kazao je Bilbija.

Svoj posao, kao i svaku predstavu, nastoji da uradi najbolje što može.

- Uvijek sebi postavim izazov i pokušavam da ostavim neku svoju ekspresiju u radovima, ali da ostanem u okvirima ideje autora. Što se tiče toga koliko prostora imam da iskažem svoju kreativnost, to uglavnom zavisi od reditelja - kazao je mladi umjetnik.

Muziku, koja je vrlo važan dio svake predstave, Bilbija je komponovao za "Narodnog poslanika" i "Krivicu" u Narodnom pozorištu RS i "Alisu" u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Zvuci njegove inspiracije mogu se čuti i u predstavama "Art" u Gradskom pozorištu "Jazavac" i "Večeri budala" Pozorišta Prijedor.

Animirani film

Pažnju na kulturnoj sceni Srpske izazvao je i animiranim filmom "Stepenište", koji je premijerno prikazan na festivalu kratkog filma "Aye-Aye" u Nansiju u Francuskoj.

- Ideja o animiranom filmu "Stepenište" pojavila se kao nastavak eksperimentalnog muzičko-dramskog projekta "Seanse", koji se vrtio oko sada ključnog lika filma, doktora - rekao je Bilbija i dodao da je priču razvio u scenario, zajedno sa Markom Bilbijom.

Finalna verzija adaptirana je za tridesettrominutni animirani film.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana