Петар Билбија, аудио-видео дизајнер у НПРС: Свака представа нови изазов

Александра Маџар
Петар Билбија, аудио-видео дизајнер у НПРС: Свака представа нови изазов

Бањалука - Сама ријеч позориште у себи крије толико тајни, а једна од њих су и сви ти људи које публика не види на сцени, а који су значајним дијелом задужени за свеукупни доживљај комада који игра.

Такав је и посао младог редитеља Петра Билбије, који је у Народном позоришту Републике Српске запослен као аудио-видео дизајнер.

Његову креативност публика је имала прилику да осјети и види у представама "Кухиња", "С планине и испод планине", "Четрнаеста", "Праведници", "Гарсоњера", "Ожалошћена породица" и "Мрешћење шарана".

Билбија је објаснио да је опис његовог занимања поприлично широко поље, с обзиром на данашњу технологију, па самим тим може обухватати и више врста послова.

- Представе су захтијевале другачији приступ, од креирања аудио-визуелних садржаја, до дизајна звука, као и неких живих видео-манипулација и посла тон мајстора - објаснио је Билбија.

У националном театру имао је прилику да сарађује са сјајним редитељима, какав је и Младен Матерић, који је публику увукао у мистериозан свијет невербалног театра кроз представу "Кухиња".

- Са сваким редитељем је искуство било другачије. Постоји неколицина са којима ми је било задовољство сарађивати, јер смо се од почетка лако разумјели и били на истом колосијеку, а то није увијек случај - казао је Билбија.

Свој посао, као и сваку представу, настоји да уради најбоље што може.

- Увијек себи поставим изазов и покушавам да оставим неку своју експресију у радовима, али да останем у оквирима идеје аутора. Што се тиче тога колико простора имам да искажем своју креативност, то углавном зависи од редитеља - казао је млади умјетник.

Музику, која је врло важан дио сваке представе, Билбија је компоновао за "Народног посланика" и "Кривицу" у Народном позоришту РС и "Алису" у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Звуци његове инспирације могу се чути и у представама "Арт" у Градском позоришту "Јазавац" и "Вечери будала" Позоришта Приједор.

Анимирани филм

Пажњу на културној сцени Српске изазвао је и анимираним филмом "Степениште", који је премијерно приказан на фестивалу кратког филма "Aye-Aye" у Нансију у Француској.

- Идеја о анимираном филму "Степениште" појавила се као наставак експерименталног музичко-драмског пројекта "Сеансе", који се вртио око сада кључног лика филма, доктора - рекао је Билбија и додао да је причу развио у сценарио, заједно са Марком Билбијом.

Финална верзија адаптирана је за тридесеттроминутни анимирани филм.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана